SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

04 February 2009

MB Perak Tinggalkan Istana Kinta dengan kecewa

Kecewa.. Kecewa yang amat sangat...

Mungkin itulah perasaan Menteri Besar Perak yang bakal pencen petang ini, Datuk Seri Ir Nizar apabila gagal meyakinkan DYMM Tuanku Sultan Perak untuk memohon perkenan baginda membubarkan DUN petang ini.

Menyedari tidak punyai apa-apa harapan lagi untuk mempertahankan kerajaannya yang sudah runtuh, beliau dengan perasaan yang amat kecewa meninggalkan perkarangan Istana Kinta dengan sejuta kehampaan..

Tempoh 11 bulan menduduki kerusi empuk MB pastinya belum puas lagi. Itulah balasan Allah kepada hamba-hambanya yang bongkak dan kufur dengan nikmat yang dipinjamkan-Nya.

"Camry ADS 10" baru saja beberapa hari dapat rasa.. kononnya Perdana V6 tak selesa, tak sesuai dengan statusnya sebagai seorang ketua kerajaan negeri.. Itu lah contoh manusia yang tak bersyukur dengan nikmat Allah.

"Kediaman Rasmi Menteri Besar" diguna untuk program politik parti dan suku sakatnya, terpaksa dikosongkan.. oh alangkah bestnya tinggal dalam rumah besar itu.. tapi itukan rumah rasmi kerajaan, bukan PAS yang bagi, bukan PKR yang bina, bukan DAP yang kasi dan bukan Amerika (kawan-kawan Anwar) yang sponser..itu rumah milik rakyat.. manakan dibuatnya jadi macam markas parti dia pula..

"Oh kroni-kroni termasuk nun jauh di Kelantan.. yang dapat kontrak balak puluhan juta apa akan jadi.. sempatkah balak-balak yang telah ditebang itu dikeluarkan sebelum rahsia terbongkar.. berapa komisen agaknya?? Balak.. secara logiknya bukan sedikit.

"Oh apa nak jadi dengan tanah yang diberi kepada kampung-kampung baru Cina dipajak selama 999 tahun itu". Baru saja isytihar exco luluskan.. kerajaan baru nanti akan teruskan ker??... no way.. apa Nizar nak jawab kat Lim Kit Siang...

"Oh gaji Menteri Besar yang belas-belas ribu itu".. kena lepaskan.. sayangnya...

"Elaun-elaun yang macam-macam itu bagaimana...tak merasalah gaji besar selepas ini...

"Oh..nak dapat naik kapal terbang free pun tinggal angan-angan aje lah.. nak melancong dan melencong ke luar negara pun tak merasa..

Walau bagaimanapun sedarilah wahai saudara Nizar.. dengan berundurnya saudara dari tahta Menteri Besar, moga-moga akan terlepaslah dosa ke atas dirimu kerana selama ini sanggup merelakan diri diperalat, menjadi boneka kepada mereka yang menentang Allah dan Rasul.. Mudah-mudahan..

Amin
.

Pakatan Rakyat Perak tumbang, BN bentuk kerajaan

Suatu perkembangan yang ditunggu-tunggu bukan sahaja oleh rakyat DYMM Sultan perak malah seluruh negara untuk menyaksikan kerapuhan kerajaan 'camry-999' Perak akhirnya tersembam dalam keadaan yang paling hina.
.
Sebentar tadi YAB Dato' Sri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri yang juga Pengerusi UMNO Perak membuat sidang akhbar mengumumkan BN mendapat sokongan 4 orang ADUN Pakatan Rakyat untuk menubuhkan kerajaan negeri yang baru.
.
Serentak dengan itu kerajaan Pakatan Rakyat Perak yang baru berusia 11 bulan tumbang secara rasminya petang.
.
BN kini mempunyai majoriti mencukupi untuk membentuk kerajaan baru di Perak.
.
"Tiga ADUN berkenaan memaklumkan kepada saya bahawa mereka telah menghantar surat kepada Sultan Perak bagi memaklumkan merekatelah keluar dari parti masing-masing.
.
"Hari ini juga ADUN Bota juga memaklumkan bahawa beliau mahu kembali bersama Umno," katanya dalam sidang media khas di pejabatnya di sini hari ini.
.
Tiga ADUN Pakatan Rakyat bekenaan ialah Jamaluddin Mohd Radzi (PKR-Behrang); Mohd Osman Mohd Jailu (PKR-Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (DAP-Jelapang).
.
Manakala ADUN Bota, Datuk Nasaruddin Hashim yang menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dua minggu lalu turut mengambil keputusan untuk kembali menyertai Umno dan BN.
.
"Mereka semua memberi mandat kepada saya untuk mencalonkan Menteri Besar baru, dan memberi akujanji akan bersama-sama dengan memberi sokongan mengenai calon Menteri Besar yang akan dicalonkan oleh BN nanti," katanya.
.
Najib berkata beliau akan mengadap Sultan Perak dalam tempoh terdekat.

.

3 Surat keluar Pakatan Rakyat daripada 3 ADUN Perak

Berikut adalah salinan surat ketiga-tiga ADUN Pakatan Rakyat yang telah mengisytiharkan hilang kepercayaan kepada parti masing-masing dan mengumumkan keluar dari Pakatan Rakyat.
.
Surat-surat ini diperolehi daripada sumber dalaman PKR dan DAP, mengesahkan surat berkenaan telah diterima oleh parti masing-masing berdasarkan cop tanda terima PKR dan DAP pada surat berkenaan.
..
Surat YB Hee Yiot Foong
(ADUN Jelapang yang juga Timbalan Speaker DUN Perak)
.
Surat YB Jamaluddin Mohd Radzi
(ADUN Behrang)

.
Surat YB Kapten (B) Osman Jailu
(ADUN Changkat Jering)

.

Hampir pasti kerajaan baru di Perak petang ini...

dipetik daripada agendadaily
.
KERAJAAN BARU PERAK HAMPIR PASTI… Tiga Ahli Dewan Undangan Negeri Perak sah telah meninggalkan parti masing-masing meletakkan kerajaan campuran negeri Perak kini ibarat telur di hujung tanduk.
.
ADUN Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dan Changkat Jering, Osman Jailu dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan ADUN Jelapang Hee Yiot Foong yang juga Timbalan Speaker DUN Perak hari Rabu telah menghantar surat kepada parti masing-masing memaklumkan keputusan keluar parti.

Agendadaily yang mendapat salinan surat ketiga-tiga ADUN berkenaan daripada sumber dalaman PKR dan DAP, mengesahkan surat berkenaan telah diterima oleh parti masing-masing berdasarkan cop tanda terima PKR dan DAP pada surat berkenaan. Dalam surat tersebut ketiga-tiga mereka menjelaskan telah hilang kepercayaan kepada parti masing-masing dan keluar dari parti yang diwakili. Namun surat itu menegaskan, perisytiharan keluar parti itu tidak bermakna mereka meletakkan jawatan sebagai ADUN.
.
“Sila ambil maklum bahawa perisytiharan saya keluar parti/tidak lagi menjadi ahli DAP tidak bermaksud saya meletakan jawatan selaku Ahli Dewan Undangan Negeri dan apa jua notis perletakan jawatan sebagai Ahli Dewan Negeri yang ditandatangani secara “undated” dan tidak cop rasmi saya adalah dengan ini terbatal secara ab initio,” demikian tegas Yit Foong dalam suratnya yang dialamatkan kepada Setiausaha Agung DAP, Lim Guang Eng.
.
Begitu jugalah kandungan surat Jamaluddin dan Osman yang ditujukan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Difahamkan surat tersebut telah sampai kepada pengetahuan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin. Ekoran itu Nizar dijadual membuat sidang media jam 1.00 petang yang dikatakan akan membuat pengumuman pembubuaran DUN Perak tetapi telah ditangguhkan.
.
Difahamkan pihak Istana Perak telah dimaklumkan mengenai perkembangan yang berlaku dan ketiga-tiga ADUN berkenaan telah mengutuskan surat kepada pihak Istana menyatakan sokongan kepada Barisan nasional (BN) untuk membentuk kerajaan yang baru. Perkembangan lanjut mengenai kemelut politik Perak akan dilaporkan dari semasa ke semasa.
..

Sia-Sia Cabar Keputusan SPR - Peguam

Adalah sia-sia untuk mencabar keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mengekalkan Jamaluddin Mohd Radzi dan Mohd Osman Mohd Jailu, masing-masing sebagai wakil rakyat Dewan Undangan Negeri kawasan Behrang dan Changkat Jering, di mahkamah, kata Pengerusi DAP Karpal Singh.

Karpal Singh, yang juga seorang peguam kanan, berkata ia "akan hanya membazirkan usaha dan masa" untuk mencabar keputusan SPR itu yang diumumkan hari ini, kerana ia terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan pada 1982 dalam kes serupa.

Pada 1982, Mahkamah Persekutuan dalam kes membabitkan presiden Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) Datuk Ong Kee Hui lawan anggota parti ketika itu Sinyium anak Mutit, memutuskan tindakan menyerahkan surat peletakan jawatan tanpa tarikh kepada speaker adalah bercanggah dengan kepentingan awam dan dengan itu adalah tidak sah.

"Keputusan SPR itu boleh dicabar dan tiada siapa boleh menghalang perkara itu dibawa ke mahkamah, tetapi mereka akan berdepan tugas amat sukar berikutan keputusan yang dibuat Mahkamah Persekutuan pada 1982.

"Dalam kes ini, saya pasti SPR telah dinasihatkan oleh pejabat Peguam Negara dan agensi berkaitan yang lain. Ini merupakan keputusan yang jelas di pihak SPR yang terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini, Selasa.

Pandangan Karpal Singh itu bagaimanapun bercanggah dengan pendirian veteran parti itu Lim Kit Siang, yang dalam satu kenyataan berkata SPR telah bertindak mengenepikan perlembagaan dan di luar bidang kuasanya apabila menolak keputusan speaker Dewan Undangan Negeri Perak V. Sivakumar berhubung kekosongan kerusi DUN Changkat Jering dan DUN Behrang dan diadakan pilihan raya kecil.

Tugas berperlembagaan SPR, katanya ialah mengambil tindakan terhadap notis rasmi Speaker DUN Perak mengenai kekosongan di dua kerusi itu dan menetapkan pilihan raya kecil diadakan dalam tempoh 60 hari akan datang.

"SPR tidak berhak untuk bertindak dan merampas bidang kuasa mahkamah untuk mempertikaikan keputusan speaker, kerana cabaran perundangan seumpama itu sepatutnya diambil oleh Jamaluddin dan Mohd Osman jika mereka mahu mencabar kesahihan peletakan jawatan mereka di kerusi DUN masing-masing," kata Lim.

Hari ini, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Yusof berkata keputusan itu dibuat kerana Jamaluddin dan Mohd Osman telah menulis surat kepada speaker DUN Perak yang menyatakan peletakan jawatan mereka adalah tidak sah.

Kemelut politik di Perak meletus dua hari lepas apabila dua Adun itu dikatakan "hilang", menimbulkan kebimbangan yang mereka telah berpaling tadah dengan menyertai Barisan Nasional (BN).

Kedua-dua mereka mengadakan sidang akhbar bersaingan, tanpa kehadiran mereka, yang hanya dihadiri wakil masing-masing untuk menyatakan yang mereka tidak berpaling tadah tetapi mahu menjadi wakil rakyat Bebas. Mereka juga menyatakan yang mereka tidak meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat.

Selepas kedua-dua mereka didakwa telah "menghilangkan diri", Sivakumar selaku speaker, menyerahkan surat peletakan jawatan tanpa tarikh daripada dua wakil rakyat itu kepada SPR, meminta SPR mengisytiharkan dua kerusi itu kosong dan diadakan pilihan raya kecil.

Surat itu didakwa ditandatangani oleh kedua-dua Adun itu selepas pilihan raya umum Mac 2008.

Sementara itu, seorang lagi peguam kanan, Naran Singh, ketika dihubungi berkata speaker sepatutnya mengesahkan kedua-dua surat itu kerana ia ditandatangani oleh wakil rakyat.

"Speaker sepatutnya bertanya kepada dua wakil rakyat itu jika mereka telah keluar daripada parti yang mereka wakili atau mereka telah meletakkan ajwatan sebagai wakil rakyat. Kedua-dua mereka berhak untuk membuat pengesahan," katanya.

Naran Singh berkata pilihan raya kecil tidak boleh diadakan sewenang-wenangnya hanya berdasarkan surat, dihantar oleh pihak ketiga tanpa sebarang pengesahan.Beliau juga sependapat dengan Karpal Singh bahawa SPR mempunyai kuasa untuk memutuskan perkara itu berdasarkan keputusan Mahkamah Persekutuan pada 1982.

Seorang lagi peguam kanan, Akbardin Abdul Kader berkata SPR membuat keputusan betul dan isu bagi diadakan pilihan raya kecil di dua kerusi itu tidak timbul kerana kedua-dua wakil rakyat menafikan yang mereka telah mengosongkan kerusi itu.

"Ketulenan surat itu juga boleh dipersoalkan, kecuali SPR mahu menyiasat lebih lanjut dengan memanggil saksi untuk membuktikan yang surat itu adalah tulen.

"Tetapi ini akan menimbulkan banyak masalah kerana kedua-dua wakil rakyat telah menyatakan yang mereka tidak meletakkan jawatan. Lagipun, bukan bidang kuasa mereka untuk menyiasat perkara itu," katanya.

-BERNAMA
.

Pakatan timbang adakan pilihanraya mengejut di Perak

Menteri Besar Perak, Datuk Mohd Nizar Jamaluddin mengakui bahawa Pakatan Rakyat sedang menimbangkan kemungkinan membubarkan dewan undangan negeri bagi membolehkan satu pilihanraya mengejut diadakan.

"Kita dalam proses memikirkannya. (Anda akan tahu) bila tiba masanya," katanya ketika menjawab soalan media.

Mohd Nizar memberitahu pemberita demikian malam tadi selepas mempengerusikan satu mesyuarat di kediamannya yang dihadiri oleh sebahagian besar ahli dewan undangan negeri (Adun) Pakatan serta pemimpin utama dari PAS, DAP dan PKR.

Kelmarin, dua Adun Pakatan - Jamaluddin Mohd Radzi (PKR-Behrang) dan Osman Jailu (PKR-Changkat Jering) - keluar parti, menyebabkan kerusi Pakatan kini tinggal 30 daripada 59 kerusi di dewan undangan negeri Perak.

Barisan Nasional (BN) hanya perlukan dua Adun berkenaan dan seorang lagi wakil rakyat menyertai gabungan itu bagi membolehkannya mengambil kuasa daripada Pakatan yang mentadbir Perak sejak 10 bulan lalu.

Walaupun kerajaan negeri mungkin mengadakan pilihanraya mengejut untuk mengelak wakil rakyatnya melompat parti menyertai BN, langkah Pakatan seterusnya untuk menyelesaikan situasi yang genting itu ialah mengambil tindakan undang-undang terhadap keputusan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang tidak mengiktiraf surat peletakan jawatan Jamaluddin dan Osman.

'Hee masih bersama kita'

Exco kanan kerajaan negeri Perak, Ngeh Khoo Ham, yang turut hadir di sidang akhbar tersebut berkata, Pakatan berhasrat untuk mendesak SPR mengadakan pilihanraya kecil bagi kedua-dua kerusi terbabit yang "dikosongkan" oleh Jamaluddin dan Osman.

Beliau yang juga pengerusi DAP Perak berkata, pihaknya akan memfailkan semakan kehakiman dan memohon perintah mahkamah untuk mendesak SPR melaksanakan tugasnya.

Mengenai kedudukan Adun Jelapang, Hee Yit Foong yang tidak gembira dengan kepimpinan Pakatan, terutamanya DAP, Mohd Nizar berkata perselisihan pendapat membang perkara biasa dalam pakatan tersebut.

..

Kerajaan Perak tidak iktiraf 2 ADUN

dipetik daripada mstar online

IPOH: Kerajaan negeri Perak tidak lagi mengiktiraf Jamaluddin Mohd Radzi dan Mohd Osman Mohd Jailu sebagai anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak kawasan Behrang dan Changkat Jering.

Speaker DUN Perak V. Sivakumar malam tadi berkata, jawatan exco yang dipegang oleh kedua-dua ADUN itu juga dilucutkan dan mereka tidak dibenarkan menghadiri persidangan DUN negeri yang akan datang.

Katanya, tugas mereka akan dipangku oleh individu yang akan diputuskan pada mesyuarat exco akan datang.

Sivakumar berkata, keputusan tersebut diambil kerana beliau tidak mengiktiraf keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semalam yang memutuskan kerusi DUN Behrang dan Changkat Jering tidak kosong dan Jamaluddin dan Mohd Osman mengekalkan jawatan mereka.

"Saya tetap berpegang kepada keputusan sebelum ini bahawa keduadua ADUN berkenaan telah menyerahkan surat perletakan jawatan kepada saya," katanya kepada pemberita di kediaman rasmi Menteri Besar Perak di sini.

Sementara itu, Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin pada sidang akhbar yang sama berkata, kerajaan negeri akan mencabar keputusan SPR di mahkamah selepas tempoh 48 jam.

Ketika ditanya sama ada akan meneruskna tindakan tersebut memandangkan pengerusi DAP Karpal Singh telah menyatakan bahawa tindakan itu hanya membuang masa, Mohammad Nizar berkata, kerajaan negeri akan meneruskan tindakan mahkamah tersebut kerana berpandangan fakta kes kedua ADUN PKR tersebut adalah berbeza dengan kes yang dinyatakan Karpal.

Terdahulu Karpal memberitahu Bernama baahwa adalah sia-sia untuk mencabar keputusan SPR yang mengekalkan Jamaluddin dan Mohd Osman masing-masing sebagai wakil rakyat Dewan Undangan Negeri kawasan Behrang dan Changkat Jering, di mahkamah.

Karpal Singh, yang juga seorang peguam kanan, berkata ia "akan hanya membazirkan usaha dan masa" untuk mencabar keputusan SPR itu yang diumumkan semalam kerana ia terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan pada 1982 dalam kes serupa.

Pada 1982, Mahkamah Persekutuan dalam kes membabitkan presiden Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) Datuk Ong Kee Hui lawan anggota parti ketika itu Sinyium anak Mutit, memutuskan tindakan menyerahkan surat peletakan jawatan tanpa tarikh kepada speaker adalah bercanggah dengan kepentingan awam dan dengan itu adalah tidak sah.

"Keputusan SPR itu boleh dicabar dan tiada siapa boleh menghalang perkara itu dibawa ke mahkamah, tetapi mereka akan berdepan tugas amat sukar berikutan keputusan yang dibuat Mahkamah Persekutuan pada 1982.

"Dalam kes ini, saya pasti SPR telah dinasihatkan oleh pejabat Peguam Negara dan agensi berkaitan yang lain. Ini merupakan keputusan yang jelas di pihak SPR yang terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan," katanya.

Pandangan Karpal Singh itu bagaimanapun bercanggah dengan pendirian veteran parti itu Lim Kit Siang, yang dalam satu kenyataan berkata, SPR telah bertindak mengenepikan perlembagaan dan di luar bidang kuasanya apabila menolak keputusan speaker Dewan Undangan Negeri Perak berhubung kekosongan kerusi DUN Changkat Jering dan DUN Behrang dan diadakan pilihan raya kecil.

Tugas berperlembagaan SPR, katanya, ialah mengambil tindakan terhadap notis rasmi Speaker DUN Perak mengenai kekosongan di dua kerusi itu dan menetapkan pilihan raya kecil diadakan dalam tempoh 60 hari akan datang.

"SPR tidak berhak untuk bertindak dan merampas bidang kuasa mahkamah untuk mempertikaikan keputusan speaker, kerana cabaran perundangan seumpama itu sepatutnya diambil oleh Jamaluddin dan Mohd Osman jika mereka mahu mencabar kesahihan peletakan jawatan mereka di kerusi DUN masingmasing," kata Lim.

Semalam, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Yusof berkata keputusan itu dibuat kerana Jamaluddin dan Mohd Osman telah menulis surat kepada speaker DUN Perak yang menyatakan peletakan jawatan mereka adalah tidak sah.

Kemelut politik di Perak meletus tiga hari lepas apabila dua ADUN itu dikatakan "hilang", menimbulkan kebimbangan yang mereka telah berpaling tadah dengan menyertai Barisan Nasional (BN).

.

Isu 2 ADUN: "Keputusan SPR muktamad"

dipetik daripada mstar online

PETALING JAYA: "Keputusan SPR muktamad." Demikian tegas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar ketika mengulas kata dua Pakatan Rakyat yang semalam memberikan tempoh 48 jam kepada agensi itu untuk mengkaji semula keputusannya.

"SPR buat kerja dengan rapi, tidak terburu-buru dan tidak dipengaruhi oleh sesiapa," kata beliau yang pernah memegang jawatan Setiausaha suruhanjaya itu sebelum ini, ketika dihubungi mStar Online tengah malam tadi.

"Soal kaji balik keputusan (yang dibuat oleh SPR) tidak timbul," katanya.

Bagaimanapun jelas Wan Ahmad, mana-mana pihak yang tidak berpuas hati dengan keputusan SPR berhak untuk mengambil tindakan undang-undang.

"Itu hak masing-masing," kata beliau dengan menambah bahawa keputusan semalam dibuat dengan mengambil kira pelbagai aspek termasuk tujuan pilihan raya diadakan dan undang-undang, bukan semata-mata soal politik.

Petang semalam, exco kanan Perak Datuk Ngeh Koo Ham meminta SPR menyemak semula keputusannya mengenai status ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Behrang dan Changkat Jering dalam tempoh 48 jam.

Ngeh, yang mendakwa SPR telah membuat keputusan yang salah, berkata jika SPR enggan berbuat demikian maka ia telah cuai dalam menjalankan tanggungjawab berperlembagaan di luar batas kuasanya.

Pagi semalam SPR memutuskan bahawa tidak berlaku kekosongan pada kerusi DUN Perak kawasan Changkat Jering dan DUN Behrang dan kedua-duanya masih dipegang oleh penyandang kerusi berkenaan.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf berkata, ini kerana SPR mendapati wujudnya keraguan terhadap keduadua surat peletakan jawatan Mohd Osman Jailu sebagai ADUN Changkat Jering dan Jamaluddin Mohd Radzi sebagai ADUN Behrang.

Ngeh, yang juga Pengerusi DAP negeri, berkata tugas SPR adalah untuk menjalankan pilihan raya dan bukan untuk memutuskan sama ada perlu atau tidak pilihan raya.

"Dalam enggan meneruskan dengan pilihan raya kecil, SPR merampas peranan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dan telah menyalahtafsirkan peranannya," katanya.

Kata Ngeh, menurut Artikel XXXVI (5) Perlembagaan Negeri Perak, sebarang kekosongan dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri harus diisi dalam masa 60 hari menerusi pilihan raya kecil dan Yang Dipertua DUN Perak T. Sivakumar telah memaklumkan kepada SPR bahawa dia telah menerima surat peletakan jawatan sebagai wakil rakyat dari dua ADUN itu.

Ngeh, yang juga seorang peguam, berkata ia bukan untuk SPR mempertikaikan keputusan Yang Dipertua DUN sejak yang Dipertua secara sah bertindak ke atas surat peletakan jawatan itu dan bukan menjalankan sebarang inkuari.

Katanya SPR tertakluk kepada Artikel 113 Perlembagaan Persekutuan untuk menjalankan pilihan raya sama ada di peringkat persekutuan atau negeri.

Ditanya sama ada keputusan SPR itu akan dicabar di mahkamah, Ngeh berkata tindakan susulan akan diputuskan selepas berakhirnya tempoh 48 jam itu.
.