SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

15 September 2012

Pas tidak berani pecat Nasharudin Mat Isa

Cekati Tembaga menulis...

Kedudukan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa dalam parti itu kekal, kata Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Keputusan Majlis Syura Ulama Pas itu dilihat sebagai satu tamparan buat golongan 'Anwarinas' yang tidak senang dengan tindak-tanduk Nasharudin selama ini termasuk terbaru, membantu pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan ulama Arab Saudi di Mekah baru-baru ini.

Mengesahkan perkara itu, Abdul Hadi berkata, Nasharudin kekal sebagai Ahli Majlis Syura Ulama Pas dan ahli parti itu termasuk sebagai Ahli Jawatankuasa Pusat parti.

Bagaimanapun, beliau masih berteka-teki mengenai masa depan Ahli Parlimen Bachok itu sebagai calon pilihan raya umum akan datang.


"Mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas malam ini membincangkan mengenai Lajnah Penerangan Pusat Pas (dan) persiapan pilihan raya.


"(Kedudukan Nasharudin) tiada dalam agenda mesyuarat walaupun sudah habis mesyuarat dan masih lagi menjadi ahli Majlis Syura Ulama," katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Majlis Syura Ulama parti itu malam ini.

Mesyuarat itu dipengerusikan oleh Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din yang sebelum ini mempertahankan kenyataan Nasharudin mengenai keperluan Pas mengkaji semula kerjasama dalam pakatan pembangkang.

Abdul Hadi dalam mesyuarat pusat parti itu pada 25 Ogos lalu menegaskan, isu bekas Timbalan Presiden Pas itu akan dibincangkan pada mesyuarat Majlis Syura Ulama malam ini.

Mengulas lanjut kata Abdul Hadi, mesyuarat malam ini merupakan pertemuan biasa majlis tersebut yang bermesyuarat dua kali sebulan.

Difahamkan, mesyuarat itu bermula sekitar pukul 9 malam dan Nasharudin tiba kira-kira 10 minit sebelum ia dimulakan.

Dalam pada itu, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilihat meninggalkan mesyuarat lebih awal iaitu sekitar pukul 9.20 malam.

Para pemberita yang menunggu sejak awal bagaimanapun tidak dibenarkan masuk ke dalam ibu pejabat Pas itu bagi merakamkan gambar dan terpaksa menunggu di kaki lima bangunan berkenaan sehingga Abdul Hadi keluar memberikan kenyataan pukul 11.10 malam.

Haron dan Nasharudin ketika ditanya perjalanan mesyuarat enggan memberikan sebarang ulasan.


PKR belakangkan Sultan Selangor ?

Cekati Tembaga menulis...


Sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 peringkat negeri Selangor tercemar apabila Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor membelakangkan peranan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Tidak seperti tradisi sebagaimana dilakukan termasuk tahun lalu, pada tahun ini Sultan Selangor langsung tidak dimaklumkan serta dijemput menghadiri majlis sambutan itu yang berlangsung di Dataran Kemerdekaan di sini malam ini.

Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani yang mengesahkan perkara itu berkata, sehingga petang ini, baginda tidak dimaklumkan secara rasmi oleh kerajaan negeri mengenai sambutan berkenaan yang dihadiri Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim serta barisan Exconya.

Sebaliknya, beliau memberitahu, Sultan Sharafuddin hanya dijemput berangkat hadir pada majlis tahlil serta bacaan Yasin sempena kemerdekaan negara yang diadakan di Masjid Negeri di sini pada Jumaat ini.

"Sehingga saat ini, pihak Istana Selangor tidak menerima jemputan daripada kerajaan negeri untuk majlis itu. Baginda juga tidak pernah dimaklumkan mengenai sambutan tersebut.

"Sambutan itu adalah anjuran rasmi kerajaan negeri untuk rakyat Selangor. Maka, adalah wajar baginda dimaklumkan mengenainya," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Majlis sambutan yang menggunakan tema 'Sebangsa, Senegara, Sejiwa: Terima Kasih Rakyat, Selangorku Terus Maju' itu turut dihadiri oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang turut diberi ruang untuk berucap.

Utusan Malaysia difahamkan sebelum ini, penganjuran majlis sambutan kemerdekaan peringkat negeri akan dimaklumkan kepada Sultan Selangor namun ia bergantung kepada keputusan baginda sama ada menghadirinya atau sebaliknya.

Dalam pada itu, difahamkan anggota ketiga-tiga cabang Angkatan Tentera Malaysia dan pasukan polis telah menarik diri daripada menyertai istiadat perbarisan sambutan itu.

Tinjauan Utusan Malaysia di Hotel Quality di sini petang ini mendapati anggota pasukan keselamatan berkenaan sedang giat mengemas kelengkapan mereka untuk meninggalkan hotel berkenaan.

Difahamkan tindakan itu dibuat kerana pihak penganjur telah membuat perubahan konsep sambutan di saat-saat akhir selain ia tidak disertai Sultan Sharafuddin.