SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

19 April 2009

BN TIDAK WAJAR 'PULAUKAN' PILIHANRAYA KECIL PENANTI..

SEJAK BEKAS TIMBALAN KETUA MENTERI 1 PULAU PINANG, MOHD FAIRUS KHAIRUDDIN MELETAK JAWATAN SEBAGAI TKM DAN EXCO, KHABAR ANGIN AKAN BERLAKU PILIHANRAYA KECIL DI DUN PENANTI YANG DIWAKILINYA MULA BERTIUP KENCANG.

USAH KITA BUANG MASA BERFIKIR DAN MENGULAS KENAPA FAIRUS AKHIRNYA MELETAK JAWATAN SEBAGAI ADUN WALAUPUN PADA AWALNYA BERKERAS AKAN MEMPERTAHANKAN KEDUDUKAN TERSEBUT..

JUGA USAH KITA TERLALU MEMERAH OTAK MENCARI IDEA, APAKAH ADA ORANG LAIN DI BELAKANG KEPUTUSAN ITU ATAU SIAPAKAH YANG MENGARAHKAN BELIAU BERUNDUR.. KERANA KITA SEMUA DAH TAHU.

APA YANG MENJADI PERKARA PENTING UNTUK DIPERKATAKAN KINI ADALAH ADAKAH PERLU BN MENYERTAI PILIHANRAYA KECIL YANG BAKAL DIADAKAN NANTI?

PERKARA INI TIMBUL APABILA YAB PERDANA MENTERI MEMBAYANGKAN KEMUNGKINAN AKAN MENGKAJI SEJAUHMANA KEPERLUAN UNTUK BN TURUT SERTA BERTANDING DI PENANTI EKORAN PILIHANRAYA KECIL INI ADALAH SATU SANDIWARA TERBARU PKR.

TAMBAHAN PULA, SITUASI SEMASA EKONOMI YANG TIDAK MENYELERAKAN AKAN MENYEBABKAN KOS UNTUK MENGADAKAN SATU PILIHANRAYA KECIL TIDAK SEKECIL NAMANYA.

PELBAGAI PANDANGAN DIBERIKAN, ADA YANG MENYOKONG UNTUK BN TIDAK BERTANDING ATAS ALASAN TIDAK PERLU MENGIKUT RENTAK SANDIWARA PKR DAN ADA JUGA MEMBERIKAN ALASAN KOS YANG TINGGI.

ADA JUGA MEMBERI ALASAN SUDAH TERLALU BANYAK KALI PILIHANRAYA KECIL DALAM MASA TERDEKAT. PETUGAS PUN SUDAH KELETIHAN DAN MOTIVASI UNTUK BERTUGAS JUGA SEMAKIN BERKURANGAN.

SEKALI IMBAS ADA BENAR DAN BOLEH DITERIMA PANDANGAN SEBEGITU.

TETAPI BN TIDAK BOLEH LEMAH SEMANGAT. BERAPA KALI PILIHANRAYA KECIL PUN BILA DIADAKAN, ADALAH MENJADI KEWAJIPAN UNTUK BN SERTAI.

BERAPA BANYAK KOS PUN PERLU DIHABISKAN, BERAPA TERUK SITUASI EKONOMI SEMASA PUN, WALAUPUN TERNYATA PRK INI ADALAH EKORAN SANDIWARA PEMBANGKANG SEKALIPUN, BN SEKALI-KALI TIDAK HARUS MEMULAUKANNYA.

TIDAK PERNAH BERLAKU DALAM SEJARAH, BN TIDAK MENYERTAI MANA-MANA PILIHANRAYA. TIDAK PERNAH WUJUD KEMUNGKINAN BN MEMULAUKAN MANA-MANA KAWASAN.

KALAH MENANG PERKARA LAIN. INI SOAL MARUAH DAN NAMA BAIK BN. INI SOAL TRADISI MEMBELA RAKYAT YANG MENJADI WADAH BN SEJAK LAMA. MEMANG BN KALAH 2,219 UNDI TETAPI APAKAH BN AKAN KETEPIKAN 5,127 PENGUNDI YANG MENGUNDI BN.

SEKIRANYA BN TIDAK MENYERTAI PILIHANRAYA KECIL INI, APAKAH 5,127 PENGUNDI INI BERMAKNA TIDAK PENTING KEPADA BN? APAKAH MEREKA TIDAK AKAN BERKECIL HATI DAN MASIH AKAN TERUS MENYOKONG BN DALAM PILIHANRAYA UMUM AKAN DATANG?

DI KELANTAN ADA BEBERAPA KAWASAN YANG SEJAK MERDEKA SEHINGGA KINI, BN TIDAK PERNAH MENANG TETAPI SEHINGGA KINI BN KELANTAN TIDAK PERNAH BERPUTUS ASA DAN TERUS BERTANDING. ADA KOMEN SINIS DI SATU DUA KAWASAN, SAMPAI KIAMAT PUN BN TAK AKAN MENANG TETAPI BN TIDAK PERNAH PUTUS ASA MENCUBA KERANA MENGHARGAI SOKONGAN SEBILANGAN PENGUNDI YANG MENYOKONG BN.

KITA JUGA TIDAK BOLEH TERLEPAS PANDANG TREND TARIKAN PENGUNDIAN SEMASA, EKORAN PILIHANRAYA KECIL DI BUKIT GANTANG DAN BUKIT SELAMBAU.

BETUL BN KALAH DALAM PILIHANRAYA BERKENAAN TAPI SEBAGAI CONTOH DI BUKIT GANTANG, SEBILANGAN BESAR PENGUNDI MELAYU MENYOKONG CALON BN. TREND YANG SAMA TIDAK MUSTAHIL BERLAKU DI PENANTI KERANA ORANG MELAYU CUKUP TERTINDAS DI BAWAH PEMERINTAHAN DAP SEKARANG.

ORANG MELAYU PULAU PINANG TIDAK PERNAH ASING DENGAN BN. MAJORITI YANG BESAR MASIH MENYOKONG BN, MALAH EKORAN BEBERAPA INSEDEN PENDERHAKAAN YANG BERLAKU DI PERAK TELAH MENYEMARAKKAN LAGI SOKONGAN ORANG MELAYU KEPADA BN.

DARIPADA 15,421 PENGUNDI DUN PENANTI, PENGUNDI MELAYU ADALAH SERAMAI 72.51%. BUKANKAH DALAM PILIHANRAYA UMUM 2004, BN MEMENANGI KAWASAN INI DENGAN 667 UNDI? MAKNANYA BUKAN TIDAK ADA HARAPAN UNTUK MENANG.

MALAH MELIHAT KEPADA TREND PENGUNDI MELAYU SEKARANG, TIDAK MUSTAHIL BN BOLEH MENCAPAI KEMENANGAN SEKIRANYA MELETAKKAN CALON YANG BOLEH MEMENANGI HATI SEMUA TERUTAMA ORANG MELAYU..

SATU-SATUNYA PILIHAN YANG ADA KEPADA BN ADALAH UNTUK MEMILIH SIAPA CALON YANG PALING LAYAK DIPERTARUHKAN BERTANDING, BUKANNYA MEMILIH UNTUK TIDAK BERTANDING.
.

Sultan Perak : Negara kini terlalu berlebihan berpolitik

Sultan Perak Sultan Azlan Shah hari ini bertitah bahawa seseorang raja sebenarnya berada di atas politik dan tidak boleh turun untuk berdebat dengan terbuka dalam memberi jawapan dan penerangan untuk menangkis tohmahan dan fitnah yang dilemparkan oleh kumpulan politik tertentu.

Baginda bertitah tindakan kumpulan politik berkenaan yang sampai ke peringkat menghasut rakyat untuk mencetuskan huru-hara selain turut mencemar institusi raja dengan menyemai rasa benci rakyat terhadap raja merupakan satu perbuatan 'menyalakan api dalam sekam' yang amat berbahaya dan boleh memusnahkan kerukunan rakyat dan negara.

"Betapa perbuatan kuasa politik telah mencemar dan mempamerkan wajah hodoh dengan membenarkan kelakuan orang-orang sedemikian. Matlamat kini dibenarkan menghalalkan cara.
"Betapa kumpulan politk tertentu merasakan mereka tidak pernah silap serta memiliki kekebalan. Betapa pula beberapa individu politik yang merasakan diri mereka tidak pernah melakukan kesalahan, memiliki imuniti daripada sebarang tindakan undang-undang sehingga undang-undang diketepikan atas matlamat untuk mendapatkan kuasa," titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada istiadat menghadap sembah taat setia dan penganugerahan darjah kebesaran negeri Perak sempena ulang tahun keputeraan ke-81 baginda di Istana Iskandariah di sini hari ini.

BERLEBIHAN BERPOLITIK

Sultan Azlan bertitah pada hemat baginda, negara kini telah terlalu berlebihan berpolitik sehingga menjejaskan produktiviti ekonomi dan imej negara di kaca mata antarabangsa.

"Dalam menghadapi kemelut ekonomi yang sedang melanda dunia ketika ini, aktiviti-aktiviti politik secara keterlaluan kerana perebutan kuasa ini tidak akan memberi manfaat kepada warga, malah rakyat biasa akan menjadi mangsa terpaksa bergelut untuk memiliki keperluan hidup harian," titah baginda.

Baginda bertitah oleh itu para pemimpin yang mewakili kumpulan politik yang berbeza perlu mencari titik pertemuan dan kaedah bekerjasama di antara mereka demi kepentingan negara dan warga.

Sultan Azlan bertitah sepanjang perjalanan hampir 52 tahun kemerdekaan negara, diakui bahawa berlakunya kepincangan dan salah laku serta insiden penyalahgunaan kuasa dalam urus tadbir negara.

"Beta sendiri dari masa ke masa turut menzahirkan teguran, pandangan dan nasihat baik secara terbuka mahupun secara tertutup akan perkara-perkara yang tergelincir dari dasar dan garis perundangan.

"Namun kesilapan yang berpunca daripada beberapa individu atau yang berpunca dari kumpulan tertentu jangan sampai ke peringkat mendorong warga dan bangsa berfikiran singkat mahu meruntuhkan sistem dan institusi sehingga boleh mencetuskan keadaan tidak seimbang, hatta membawa kepada keadaan huru-hara.

MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI

"Barang dijauhkan Allah dari bangsa menghadapi nasib malang 'menang sorak kampung tergadai', akhirnya terpaksa mengemis di bumi sendiri," titah baginda.

Sultan Azlan bertitah anggapan salah bahawa raja berperlembagaan adalah sekadar lambang tanpa sebarang kuasa merupakan tafsiran yang perlu diperbetulkan.

Titah baginda, raja pemerintah bukanlah daripada kalangan insan yang buta penglihatan, pekak pendengaran dan bisu pertuturan, bahkan segala perkara yang berlaku dalam negara ini adalah dalam ruang penglihatan, pendengaran dan pertuturan raja pemerintah.

"Perlu ditegaskan bahawa raja berpelembagaan itu memiliki tiga hak iaitu hak untuk menyampaikan nasihat dan pandangan, hak untuk memberi galakan dan dorongan dan hak untuk memberi peringatan dan teguran."

ANTARA PERANAN RAJA, PRESIDEN

Sultan Azlan bertitah raja berpelembagaan bertindak tertakluk kepada kuasa yang termaktub dalam perlembagaan tetapi adalah satu kesilapan untuk memikirkan bahawa peranan seorang raja pemerintah itu sama seperti seorang presiden yang terbatas semata-mata kepada apa yang tersurat.

"Peranan raja pemerintah adalah mengatasi apa yang tersurat dalam peruntukan perlembagaan. Raja pemerintah mempunyai tanggungjawab yang lebih luas dalam memastikan bahawa semangat perlembagaan, falsafah di sebalik setiap undang-undang yang tersurat, kepentingan negara dan warga negara perlu sentiasa dilindungi," titah baginda.

Baginda bertitah berlandaskan semangat penubuhan Persekutuan Tanah Melayu, raja-raja mempunyai peranan perlembagaan untuk melindungi keistimewaan, kedudukan, kemuliaan dan kebesaran raja-raja, melindungi agama Islam, melindungi bahasa Melayu dan melindungi kepentingan sah kaum-kaum lain.

"Perkara-perkara ini adalah asas persefahaman yang telah tercapai dan merupakan resipi kejayaan terbentuknya sebuah negara bangsa yang merdeka lagi berdaulat, membolehkan warganya hidup rukun lagi bersatu," titah Sultan Perak.

- BERNAMA

.