SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

26 December 2012

Skandal tanah di Gua Musang - MSO kritik S/U Akhbar ambil tugas Nik Aziz

Cekati Tembaga menulis...

Nampaknya isu skandal tanah 4,200 hektar di Relai, Gua Musang semakin panas. Walaupun PAS cuba memberi jawapan melalui huraian panjang lebar Ahmad Fadhli Shaari, Setiausaha Akhbar Nik Aziz, namun ianya tidak cukup menggabus persoalan yang ditimbulkan kerana isu ini ternyata tidak "semakan" dengan jawapan yang diberi S/U Akhbar Nik Aziz itu.

Blogger tersohor PAS Mohd Sayuti Omar pun turut mempersoalkan kewajaran Fadhli Shaari yang menjawab isu ini kerana dia hanya seorang Setiausaha Akhbar Menteri Besar yang MSO sendiri kata tugasnya "menggunting surat khabar" (rujuk sini)

Cubaan Fadhli Shaari yang cuba mengaitkan surat sokongan YB. Datuk Dr. Awang Adek dengan kelulusan yang diberi kepada syarikat Cina DAP itu disifatkan MSO sebagai "Ngor", Cekati Tembaga tak berapa jelas maksud Ngor tu tapi mungkin membawa maksud Ngok atau babuk.

Cekati Tembaga tidak mahu mengulas panjang kerana sudah persoalkan perkara ini sebelum ini. Boleh lihat di sini.

Berikut tulisan MSO berhubung perkara iniSesiapa sokong bukan Islam guna kalimah Allah adalah Syirik - Dato' Dr Haron Din'

Cekati Tembaga bawakan rakaman pandangan Prof Dato' Dr Haron Din, Timbalan Mursyidul Am PAS berhubung polemik penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam. 

Mintak manusia seperti Anwar Ibrahim dengar molek benda ni. Nik Aziz pun jangan malu dengar sokmo rakaman niKalimah Allah -Guan Eng nak selamatkan Nik Aziz dan Ngeh

Cekati Tembaga menulis...

Paparan di bawah adalah kenyataan yang dibuat oleh Lim Guan Eng, sahabat baik Nik Aziz berhubung penggunaan kalimah Allah kepada orang bukan Islam sedangkan larangannya sudah diputuskan oleh mahkamah.

Cina Godfather Junior DAP ni sengaja menimbulkan kembali isu kalimah Allah ini bagi mengalih pandangan umum terhadap skandal tanah yang melibatkan 2 ekor lagi Cina DAP Perak dengan PAS Kelantan berhubung pemilikan tanah seluas lebih 10,000 ekar di Gua Musang.

Barangkali bila melihat muka Nik Aziz pucat lesi dan 2 ekor Cina sepupu itu terkulat-kulat nak menepis penglibat mereka, Guan Eng sebagai godfather junior dalam DAP perlu memainkan peranannya dengan cuba mencungkil  sensitiviti orang Melayu dan isu kalimah Allah dilihat sesuai dengan ketika penganut Kristian merayakan hari besar mereka.

Guan Eng menggunakan sambutan krismas untuk menggesa kerajaan Malaysia membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam Bible bahasa Melayu. lihat kenyataan Cina Melaka ni di sini.

Kan bangang punya gesaan, di saat Pas mengiktiraf Lim Guan Eng umpama Khalifah Umar Abdul Aziz tiba-tiba dia mencetuskan polemik agama dan mengundang kemarahan umat Islam. 

Tapi apakan daya kalau tak buat begitu, Cina 2 ekor di Perak tu dah kian lemas dengan skandal tanah dan Nik Aziz sendiri pun semakin gelisah, nak tak nak dia berharap isu kalimah Allah ini akan mengalihkan pandangan orang Melayu khasnya di Kelantan terhadap isu skandal 10,000 ekar tanah itu.

Walaubagaimana pun meskipun kita tahu ia hanya helah mengalih perhatian tetapi ini menunjukkan kepada kita belang sebenar DAP semakin keluar, ini dalam keadaan tidak berkuasa di Pusat pun dengan bongkaknya menggesa hak umat Islam ini dirampas. 

Bagaimana kalau ianya ditimbulkan bila Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri, dengan segala rahsia dalam kain Anwar ada pada DAP, dengan senang gesaan mereka akan dilayan mesra.

Usah kita membazir masa mengharapkan Nik Aziz akan menempelak Guan Eng kerana Nik Aziz tahu PAS perlukan DAP lebih daripada DAP perlukan PAS!!4,200 ekar tanah kepada Upayapadu Plantation - Kenapa Nik Aziz tidak jawab sendiri ?


Cekati Tembaga menulis..

Dalam pada kita di Kelantan sibuk menghadapi musim tengkujuh, suasana politik  negeri ini tidak pernah sejuk dengan persekitaran yang dingin. 

Biarpun 3 4 hari kebelakangan hujan turun dengan lebatnya sehingga menyebabkan berlaku banjir di beberapa kawasan di negeri ini, namun isu 4,210.4 hektar atau 10,526 ekar tanah di Hutan Simpan Relai, Mukim Chiku Gua Musang, yang khabarnya menjadi korban strategi politik tetap hangat. 

Soal tanah bukan soal kecil kerana ia adalah maruah rakyat Kelantan. Sebab ini adalah tanah negeri, bukan tanah Nik Aziz yang dia boleh perintah sesuka hati. Tanah negeri adalah hasil kepada negeri dan ia dimiliki oleh seluruh rakyat Kelantan.

Umum mengetahui yang tanah rizab itu dianugerahkan kepada Syarikat Upayapadu Plantation Sdn Bhd yang mana Ngeh Khoo Ham dan Nga Kor Ming, 2 Cina DAP menjadi Pengarahnya. (dianugerahkan itu tidak bermakna bagi free tapi tidak dijelaskan jumlah transaksinya mana la rakyat tahu berapa ringgit harganya)

Lebih menarik ianya dikaitkan dengan isu tawar menawar pelantikan jawatan Menteri Besar Perak yang menyaksikan Si Nizar anak butir PAS berjaya menjadi MB Perak biarpun PAS hanya memiliki 6 kerusi berbanding DAP yang sepatutnya lebih layak kerana mengusai lebih banyak kerusi.

DAP dan PAS menemui jalan buntu kerana gagal meyakinkan masyarakat umum betapa urusniaga tanah tersebut adalah suci sesucinya. Nik Aziz sendiri pun tidak berani memberi kenyataan media, sekadar menyerahkan kepada setiausaha akhbarnya yang baru berumur awal 30an untuk mendada dalam isu ini. 

Bukan susah untuk diagak, kerana jika gagal memberi penjelasan sewajarnya dalam perkara ini, Nik Aziz akan dilihat seorang yang gagal mempertahankan harta negeri ini (walaupun banyak yang sudah dijual sepanjang pemerintahan Nik Aziz), dan jika kegagalan ini kerana penjelasan dibuat oleh anak buah yang hanya berumur awal 30an, alasan yang akan diguna kelak adalah pegawai Nik Aziz masih baru dan belum cukup pengalaman.

Isu tanah ini adalah isu besar yang perlu dijawab sendiri oleh Nik Aziz kalau benar dia seorang pemimpin yang bertanggungjawab, kecualilah kalau dia bimbang tidak akan mampu menjawab soalan wartawan. Takut sangat soalan wartawan, soalan mungkar nangkir dalam kubur lagi patut dia takut!

Ataupun jika kita menerima hakikat memang Nik Aziz tidak mampu menjawab, sekurang-kurangnya ia perlu dijelaskan oleh seorang Exco kanan, yang bertanggungjawab dalam urusan tanah tetapi dia juga berdiam diri? Macam semua nak berlepas diri.

Nampaknya Setiausaha Akhbar Nik Aziz yang ikut suruh ni terpaksa menjadi pak pandir dalam hal ini. 

Semakin tua pemerintahan Nik Aziz, semakin banyak kemungkaran !!!

DAP dan tanah Kelantan

Cekati Tembaga membaca artikel menarik daripada Agendadaily


ngeh-ngaxx
Syarikat Upaya Padu Sdn Bhd (UPSB) yang merupakan pemilik pajakan tanah seluas 10,526 ekar di Hutan Simpan Relai, Mukim Chiku Gua Musang ditawarkan untuk dijual pada awal tahun ini dengan harga RM36.8 juta.
Perkara tersebut didedahkan oleh Presiden Pertubuhan Orang Muda Berpadu Anti Korupsi (OMBAK), Wan Khairul Ihsan Wan Muhammad kepada Agendadaily pada Isnin.
Sebelum ini, bos DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham dan sepupunya Nga Kor Ming mengakui memiliki (membeli) syarikat Upaya Padu Sdn Bhd pada April tahun ini.
Ngeh menjelaskan beliau tidak menerima apa-apa daripada kerajaan negeri Kelantan sebaliknya mendakwa pelaburan tersebut dibuat atas pelaburan sebuah syarikat swasta.
“Saya jelaskan bahawa Nga Kor Ming  dan saya tidak dapat apa-apa daripada tanah itu, tetapi itu hanya melalui pelaburan swasta di mana sebahagian pelabur termasuk saya telah membeli syarikat tersebut pada April tahun ini," katanya.
relai513
Berdasarkan iklan yang mula tersiar di sebuah laman web pembelian hartanah terkenal, pada 12 Januari 2012, konsesi seluas 10,526 ekar tersebut adalah milik Yayasan Islam Kelantan (YIK) dan dipajakkan kepada UPSB.
Menurut Wan Khairul, antara yang dinyatakan di dalam iklan tersebut adalah keluasan tanah 10,526 ekar atau 4,260 hektar, pajakan 70 tahun dari 3 Mei 2006 hingga 3 Mei 2092.
"Syarikat yang membeli tanah tersebut tidak memerlukan Bumiputera sebagai pemilik bersama, dan dari jumlah 10,526 ekar itu terdapat 9,500 ekar kawasan pembalakan dengan perjanjian 30 peratus keuntungan dari hasil pembalakan mesti diberikan kepada YIK," kata beliau.
Jelasnya lagi, antara syarat yang ditetapkan adalah UPSB mesti membayar YIK RM100 seekar selepas lapan tahun jika sekiranya ditanah dengan getah yang mana keseluruhan konsesi tersebut sesuai untuk tanaman getah.
Semakan ke atas laman web yang diberikan oleh Wan Khairul mendapati iklan tersebut sudah tamah tempoh yang membawa maksud berkumungkinan sudah dimiliki.
Berdasarkan iklan tanah di kawasan itu amat sesuai untuk tanaman getah dengan corak muka bumi yang rata tidak berbukit.
Harga ke atas tanah tersebut adalah RM3500 seekar atau RM36.8 juta keseluruhan dan pembeli ditawarkan pembelian penuh terhadap ekuiti syarikat UPSB.
wankhairul200
Jelas, Wan Khairul (gambar), persoalannya jika Ngeh bersama sepupunya beli syarikat tersebut pada April lalu, berapakah jumlah sebenar yang mereka bayar.

"Kita menuntut penjelasan, dari manakah sumber kewangan dua pemimpin DAP tersebut membeli syarikat UPSB dan apakah perjanjian sebenar antara UPSB, YIK dan kerajaan negeri..." katanya.
Wan Khairul yang merupakan anak jati Kelantan turut meminta penjelasan dari kerajaan negeri apakah benar tidak diperlukan Bumiputera sebagai pemilik syarikat tersebut seperti yang diiklankan sebelum ini.
"Kami sebagai rakyat Kelantan berhak tahu semua maklumat berkaitan tanah ini dan saya cabar Nik Aziz supaya mengadakan sidang akhbar untuk berterus terang dalam kes ini," ujarnya.
Permintaan Wan Khairul untuk Nik Aziz berterus terang dalam isu ini wajar memandangkan Kelantan mempunyai undang-undang tanah yang ketat.
Sebelum ini, Setiausaha Akhbar Nik Aziz, Ahmad Fadhli Shaari dilaporkan oleh Harakahdaily berkata tawaran kepada syarikat Upayapadu Sdn Bhd pada masa itu dipengerusikan oleh Datuk Seri Wong Yeon Chai, dibuat melalui surat Yayasan Islam Kelantan bertarikh 28 Ogos 2005.
"Manakala perjanjian ditandatangani pada 3 Mei 2006, hampir dua tahun sebelum pilihan raya umum 2008. Ia merupakan usahasama projek melalui konsep pajakan dan perjanjian selama 50 tahun dengan diberikan leasehold dan bukannya hak milik.
"Ia juga menjana pendapatan YIK melalui kadar sewaan RM100 seekar setahun untuk kawasan getah klon dan RM150 seekar setahun untuk kawasan kelapa sawit.
"Pertukaran komposisi pengarah dan pegangan saham dalam Upayapadu Plantation Sdn Bhd telah dimaklumkan kepada Yayasan Islam Kelantan pada Mei 2012, di mana ekoran pertukaran tersebut, pihak syarikat dikehendaki membayar sumbangan kepada YIK sebanyak RM1.5 juta," katanya.
Manakala dalam sidang akhbar Sabtu lalu, Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh dilaporkan mahu semua pemimpin parti DAP agar tidak meletakkan diri mereka pada kedudukan yang boleh menimbulkan persepsi salahlaku.
“Saya masih belum lagi bertanya kepada Ngeh bagi mendapatkan penjelasan lanjut perkara itu,”kata Karpal.
relaipetakawasan
Sementara itu, Exco Kanan Perak Datuk Hamidah Osman Hamidah membuat satu lagi pendedahan berhubung pembabitan Ngeh dalam UPSB yang menjalankan projek pembalakan di Kelantan.
Beliau mendakwa Ngeh yang juga ADUN Sitiawan menguasai keseluruhan kepentingan syarikat berkenaan.
Katanya, Ngeh memiliki secara peribadi 49 peratus saham bernilai RM15.5 juta, manakala 51 peratus saham lagi bernilai lebih RM16 juta dimilikinya menerusi Efektif Kirana Sdn Bhd (Efektif Kirana), menjadikan pegangan keseluruhan RM31 juta.
Menurutnya, ini kerana Ngeh memiliki 99 peratus saham dalam Efektif Kirana, manakala satu peratus lagi oleh dua individu lain.
“Jadi, kalau dia kata anak guam dia pegang (saham terbesar) dan lain-lain lagi, saya tidak percaya. Tiada orang nak (mewakilkan kepada Ngeh) pegang saham sampai 99 peratus.
“Mereka sebenarnya cuba mengelirukan orang ramai (dengan mengatakan mereka diajak melabur).
“Saya yakin mereka kini semakin tertekan dengan pendedahan isu ini,” katanya selepas membuat laporan polis berikutan diugut selepas mendedahkan kes tersebut di DUN Perak minggu lepas.