SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

10 September 2012

PRU-13 penentu survival UMNO, BN

Cekati Tembaga menulis...

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang akan diadakan pada bila-bila masa dari sekarang adalah penentu kepada kesinambungan hidup UMNO dan Barisan Nasional (BN) dalam arena politik negara.


Sehubungan itu, menurut beliau, mahu tidak mahu ahli UMNO dan BN perlu bersatu tenaga bagi membuktikan kepada rakyat hanya parti tersebut mampu menggalas tanggungjawab memimpin dan mentadbir negara dengan baik.

Malah katanya, ahli dan pemimpin parti juga harus belajar daripada pengalaman dan tidak mengulangi kesilapan pada pilihan raya umum lalu yang menyebabkan beberapa negeri jatuh ke tangan pembangkang.

"Saya amat mengharapkan semangat untuk kita berjuang kali ini adalah habis-habisan. Marilah kita jadikan ia sebagai satu ikatan dan azimat kepada kita semua.

"Saya tidak mahu lagi mendengar politik adu domba antara kita, tidak mahu lagi mendengar politik sesama puak. Kita tidak mahu lagi dalam kamus kita, ada yang merajuk apatah lagi yang sanggup mengkhianati parti," katanya.


Najib Tun Razak bersalaman dengan orang ramai ketika hadir pada majlis perasmian Mesyuarat Perwakilan Berkumpulan Enam Bahagian UMNO Selatan Kedah di Kompleks Rakan Muda Baling, Kedah, semalam. - BERNAMA

Beliau berucap pada Majlis Perasmian Berkelompok Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian-bahagian Kedah Selatan di Kompleks Rakan Muda, Batu 42 di sini hari ini.
Hadir sama, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir.

Menurut Najib, semua UMNO bahagian kini perlu memastikan pemimpin dan ahli-ahlinya kembali kepada perjuangan asal dengan meletakkan parti sebagai keutamaan.

"Kita sudah cakap berulang kali, sampai berbuih dan sudah habis reng (tenaga). Sekarang, sudah sampai masanya untuk kita kukuhkan ikrar. Marilah kita berjanji kepada parti bahawa akan memastikan kemenangan tercapai," katanya.

Pada masa sama, beliau mengingatkan pemimpin parti bertindak lebih matang dengan meletakkan agenda parti sebagai keutamaan berbanding kepentingan individu.

"Janganlah kita hanya bercakap di sana dan sini bahawa sudah bersatu tetapi bersyarat. Sepatutnya kalau sayang parti, tidak ada syaratnya. Siapa yang dipilih pucuk pimpinan, kita sokong," katanya.

Dalam pada itu, Najib secara berseloroh juga berkata, beliau dapat mengenali karakter seseorang pemimpin dengan menilai cara mereka bersalam dengannya.

"Bila saya salam dengan pemimpin itu, saya boleh baca. Apatah lagi saya bersalam dan genggam tangannya.

"Siapa yang mahu jadi calon, bila saya sebut calon boleh menang, semua rasa dia calonnya. Namun, hakikatnya semua kena terima, sesetengah daripada kita memang boleh menang, sesetengah tidak. Tetapi kalau kita sayang kepada parti, redalah, kalau dipilih, syukur, kalau tidak sila teruskan demi perjuangan parti," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau mengajak ahli UMNO berfikir dan bertindak secara matang serta dewasa.

Katanya, pemikiran sedemikian bersesuaian dengan taraf usia negara yang sudah mencapai kemerdekaan selama 55 tahun serta sinonim dengan usia UMNO sendiri yang kini mencecah 66 tahun.

"Bila kita menyebut angka 55 dan 66 tahun, bererti Malaysia ini merupakan sebuah negara yang sudah matang. Begitu juga dengan UMNO, pada takrif dan definisi tersebut bererti sepatutnya parti kita lebih matang dan dewasa kerana sudah 66 tahun," katanya.

Najib menambah, ciri-ciri kematangan itu juga boleh digunakan dalam membuat keputusan penting dalam hidup seperti memilih kerajaan atau pemimpin.

"Bila mencapai usia matang, sepatutnya membawa erti kita sudah mempunyai pengalaman hidup yang luas. Kita juga perlu mempunyai ilmu yang mendalam, cara berfikir yang masak dan bijak membuat pertimbangan," katanya.

DAP diterajui golongan sombong

Cekati Tembaga menulis...


KUALA LUMPUR 24 Ogos - Gelombang penolakan ahli terhadap DAP semakin ketara apabila bekas-bekas pemimpin akar umbi yang dipecat hanya kerana bersuara menentang penyelewengan tampil mengecam corak kepimpinan parti tersebut.

Rata-rata pemimpin akar umbi menyifatkan DAP kini diterajui golongan yang sombong setelah diberi kuasa untuk memerintah beberapa negeri apabila sanggup bertindak ala kuku besi ke atas ahli yang mendedahkan penyelewengan dalam parti.

Terbaru bekas Ketua Audit DAP Cawangan Kampung Aman, Seri Kembangan, Yap Kon Min mendedahkan bagaimana beliau dipecat hanya kerana mempersoal bagaimana ahli yang didapati muflis boleh dibenarkan mengundi pada konvensyen tahunan parti.

"Saya mempersoal kerana ia melibatkan soal akauntabiliti dan ketelusan kerana mengikut Perlembagaan DAP, mana-mana individu yang didapati muflis tidak layak menjadi ahli apatah lagi diberi kuasa mengundi. Malangnya saya yang mendedah isu ini yang dipecat.

"Tapi pada masa sama, tiada sebarang tindakan tatatertib diambil oleh Jawatankuasa Disiplin DAP ke atas ahli yang muflis itu. Ini jelas bukti penyalahgunaan kuasa dan sikap sombong pucuk pimpinan selepas diberi sedikit kuasa untuk mentadbir beberapa negeri.

"Sebab itu saya tidak terkejut selepas ini lebih ramai lagi pemimpin akar umbi akan bertindak meninggalkan parti kerana mereka ternyata kecewa dengan sikap dan pendirian pucuk pimpinan DAP," katanya yang dipecat pada Ogos tahun lalu, di sini hari ini.

Beliau ditemani bekas Pengerusi DAP Cawangan Sungai Pelek, Tan Tuan Tat yang bertindak keluar parti pada 17 Ogos lalu selepas hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinan yang didakwanya telah lari daripada matlamat perjuangan asal.Tan Tuan Tat (tengah) bersama Timbalan Pengerusi Pemadam Daerah Sepang, Mahful Wajid (kiri) dan R. Bellasamy (kanan) mengadakan sidang akhbar mengenai isu salah guna kuasa dalam Parti DAP di Petaling Jaya, semalam.


Dalam pada itu, seorang lagi pemimpin akar umbi, R. Bellasamy yang sebelum ini memegang jawatan Pengerusi Cawangan Pantai Sepang juga mendedahkan bagaimana beliau menjadi mangsa kuku besi pucuk pimpinan DAP hanya kerana menyuarakan pandangan rakyat.

Dakwanya, DAP kini sudah menjadi sebuah parti sombong serta tidak mahu mendengar pandangan rakyat dan mana-mana ahli lantang menyuarakan masalah orang ramai pasti akan dikenakan tindakan tatatertib.

"Lihat apa jadi pada bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Ibrahim dan bagaimana layanan pucuk pimpinan terhadap beliau hanya kerana menyatakan pandangan mengenai Bersih 3.0. Beliau seorang tokoh yang dihormati tetapi langsung tidak dipandang.

"Nasib kami pemimpin akar umbi lebih teruk dan saya yakin jika keadaan ini berterusan DAP akan menerima pengajaran yang berguna pada pilihan raya umum akan datang bukan sahaja daripada ahli parti tetapi rakyat juga bakal menghukum parti ini," katanya.