SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

01 March 2009

Batal pewartaan guna perkataan 'Allah' tepat : Zahid

Langkah Kementerian Dalam Negeri (KDN) membatalkan serta-merta pewartaan perintah yang membenarkan penggunaan perkataan 'Allah' dalam penerbitan agama Kristian adalah tepat untuk mengelakkan kekeliruan masyarakat pelbagai agama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata perbezaan intepretasi di kalangan masyarakat, terutama bukan Islam terhadap pewartaan perintah itu sekarang sudah diperbetulkan melalui langkah berkenaan.

Sambil menyambut baik langkah itu, beliau mengingatkan pihak terbabit dalam penerbitan agama Kristian supaya menunggu keputusan Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) berhubung perkara berkenaan.

"Langkah membatalkan pewartaan itu satu langkah baik kerana ketika mewartakannya, satu kesilapan sudah dilakukan terhadap keputusan Kabinet yang dibuat pada 1986.

"Kesilapan itu tidak mematuhi keputusan Kabinet," katanya ketika ditemui selepas majlis ramah mesra calon Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Majlis Tertinggi (MT) Umno di Bangunan Umno Sabah, di sini hari ini. Zahid bagaimanapun enggan mengulas bagaimana kesilapan itu boleh berlaku.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, membatalkan serta-merta pewartaan perintah yang membenarkan penggunaan perkataan `Allah' dalam penerbitan agama Kristian. Berikutan itu, Herald-The Catholic Weekly dilarang menggunakan perkataan Allah dalam penerbitannya, sehingga keputusan mengenainya dibuat Mahkamah Tinggi.
.

Nik Aziz : Bukan Islam boleh guna "Allah", tapi serah pada Pusat

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, penggunaan nama Allah oleh masyarakat bukan Islam, yang kini menjadi kontroversi, dibolehkan.

Bagaimanapun, kata Menteri Besar Kelantan itu, ia terserah kepada Kerajaan Pusat untuk menentukannya.

"Saya tidak mahu campur tangan dalam perkara ini, Kerajaan Pusat yang membuat keputusan, kerana sebelum ini mereka anggap penggunaan God itu Allah, itu salah," kata beliau dipetik Bernama.

Sehubungan itu, tambah beliau, terserah kepada Kerajaan Pusat menentukan tindakan dan berharap ia tidak menimbulkan kebimbangan orang ramai.

Semalam, Kementerian Dalam Negeri mengumumkan bahawa ia telah membatalkan warta kerajaan yang membenarkan penggunaan bersyarat perkataan "Allah" dalam penerbitan agama Kristian berkuat kuasa serta merta.

Sambil mengakui bahawa ada kesilapan dalam menggubal warta itu yang menyebabkan kekeliruan berhubung isu itu, Menterinya, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, keputusan kerajaan untuk melarang penggunaan perkataan itu dalam penerbitan majalah Herald tetap berkuatkuasa sehingga mahkamah memutuskan sebaliknya.

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) turut meminta kerajaan menarik balik keputusan itu kerana ia menyentuh sensitiviti umat Islam bukan sahaja di negara ini malahan di seluruh dunia.
.
Sementara itu, Nik Aziz berkata, kejayaan rakyat Kelantan dalam bidang ekonomi adalah kerana semangat setelah kecewa dengan sekatan oleh Kerajaan Pusat sebelum ini.

Nik Aziz berkata, sikap pemimpin Pusat mempertikai keinginan pelabur ke Kelantan menyebabkan rakyat naik muak dan semangat diguna untuk berusaha sendiri sehingga berjaya.
.
"Apabila pelabur datang dan bertanya hendak ke Kelantan dia (menteri) akan tanya balik... why Kelantan? (mengapa Kelantan?), why Kelantan?... u know la... (anda tau la)," katanya ketika mengulas kejayaan dalam bidang ekonomi oleh rakyat Kelantan sekarang.

Kata beliau, matlamat utama kerajaan negeri juga mahu melihat rakyatnya memperoleh kekayaan secara halal.

"Bagaimana dia buat, apa yang dia hendak usaha, sama ada depu (gaharu) atau tanam lain, janji dibuat secara halal," katanya.

Bagaiamanapun beliau kesal dengan sikap rakyat yang suka membina rumah besar dan berkereta besar kerana boleh menyebabkan ekonomi tidak berkembang.

"Saya bimbang dengan rumah besar, kereta besar yang sepatut buat lain, bila bina rumah besar duit mati, wang tidak rolling," katanya.
.

Antara Aparteid, DAP dan Yahudi

Bisik-bisik Awang Selamat

Satu demi satu asakan terhadap kedudukan orang Melayu dan gelombang asakan itu semakin kuat.

Ahli Dewan Undangan Negeri Skudai, Dr. Boon Cheng Hau yang juga ketua pembangkang di Johor menyatakan bahawa amalan membantu golongan bumiputera (bumiputeraisme) menyamai ideologi aparteid sebagaimana yang pernah dialami oleh warga kulit hitam di Afrika Selatan.

Awang tidak berhajat mengulas panjang. Sudah berulang kali hal seperti ini dibangkitkan dan telah banyak kali juga diberi penjelasan.

Yang pasti dakwaan beliau adalah keterlaluan.

Tetapi Awang boleh faham kerana itulah pemikiran DAP yang sememangnya mahu menafikan realiti sejarah, kontrak sosial dan perlembagaan demi mencapai agenda agung mereka iaitu menjadikan Malaysia sebuah republik.

Golongan tersebut sudah jadi kaduk naik junjung. Mereka sentiasa mahu lebih tetapi tidak mahu bertolak ansur apatah lagi memberi apa yang sepatutnya diberi. Jika benar, Dr. Boo mahu memperjuangkan kesamarataan dan keadilan, beliau sepatutnya menyokong terlebih dahulu sistem sekolah satu aliran dan menggunakan satu bahasa sebagaimana yang diamalkan di seluruh dunia.

Jika tidak, pendekatan politik beliau dan DAP, tidak ubah seperti gerakan Yahudi yang akhirnya mengambil hak golongan majoriti sebagaimana nasib yang menimpa rakyat Palestin. Gerakan itu sudah bermula dan tanda-tandanya semakin jelas. Jika Dr. Boo boleh membuat andaian keterlaluan, Awang juga boleh.
.

'Allah' hanya untuk Islam - KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) membatalkan serta-merta pewartaan perintah yang membenarkan penggunaan perkataan 'Allah' dalam penerbitan agama Kristian. Berikutan itu, Herald-The Catholic Weekly dilarang menggunakan perkataan Allah dalam penerbitannya, sehingga keputusan mengenainya dibuat Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas).

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, mengakui ada kesilapan dalam penggubalan perintah bertarikh 21 Januari yang diwartakan pada 16 Februari lalu itu, hingga menimbulkan kekeliruan.

Beliau berkata, perintah itu seolah-olah memberi gambaran kerajaan membenarkan penggunaan perkataan Allah dalam penerbitan Herald-The Catholic Weekly sedangkan keputusan sudah dibuat melarang perkataan itu digunakan dalam penerbitan berkenaan.

Akhbar semalam melaporkan, Peguam Kanan Persekutuan, Nizam Zakaria yang mewakili Pejabat Peguam Negara berkata, Mahkamah Tinggi diberitahu, penggunaan perkataan Allah dalam penerbitan khusus untuk agama Kristian adalah dilarang kecuali jika di kulit muka depan dokumen dan penerbitan itu ditulis perkataan 'Untuk Agama Kristian.'

Perintah Keselamatan Dalam Negeri (Larangan Penggunaan Perkataan Tertentu Pada Dokumen dan Penerbitan) 2009 itu menyebut: 'percetakan, penerbitan, penjualan, pengedaran dan pemilikan apa-apa dokumen dan penerbitan berkaitan agama Kristian yang mengandungi perkataan Allah, Kaabah, Baitullah dan solat adalah dilarang, kecuali di kulit muka depan penerbitan itu ditulis 'Untuk Agama Kristian.'

Perintah yang membenarkan penggunaan perkataan Allah dalam penerbitan Herald-The Catholic Weekly mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri dan berkuat kuasa serta-merta itu mendapat bantahan pelbagai pihak.

Pada sidang media di Hotel Sutera Pacific, di sini semalam, Syed Hamid berkata: "Saya mengakui ada kesilapan dalam penggubalannya (perintah berkenaan). Penggubalan itu mengatakan boleh sedangkan ada larangan. "Pewartaan itu memberi gambaran seolah-olah perkataan itu boleh digunakan sedangkan ia belum dirumuskan dan tidak ada perubahan keputusan yang pernah dibuat sebelum ini. Saya mengambil ketetapan ia perlu diperbetulkan kerana jika tidak, warta itu melahirkan kekeliruan."

Serentak penarikan balik perintah pewartaan itu, KDN juga melarang Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan Kaabah, Baitullah dan solat.

"Kita ada perintah awal yang tidak membenarkan penerbitan lain selain agama Islam menggunakan perkataan Allah, Baitullah, Kaabah dan solat. Ini bukan bertujuan menyekat pengamalan mana-mana agama tetapi untuk mengelakkan kekeliruan," katanya. Sehubungan itu, katanya, pihak terbabit perlu menunggu keputusan Mahkamah Tinggi mengenai semakan kehakiman kes berkenaan yang dikemukakan Titular Roman Catholic Archbishop Kuala Lumpur.
.

Tidak layak tinggal di negara ini

MUHAMMAD Muhd. Taib bermesra dengan penerima program bantuan rumah pada majlis perasmian Bangunan Pejabat RISDA Jajahan Kelantan Utara di Pasir Mas, Kelantan, semalam.


Ketua Penerangan UMNO, Senator Tan Sri Muhammad Muhd. Taib menyifatkan Pengerusi DAP, Karpal Singh tidak layak untuk tinggal di negara ini kerana tidak memahami adat dan budaya masyarakat di sini.

Beliau berkata, sikap Karpal yang bermulut celupar itu juga tidak sesuai dan selari dengan rakyat negara ini terutama orang Melayu yang beradat dan beradab.

"Karpal sejak 15 tahun dulu bermulut celupar apabila menghina sultan dan yang terbaru menggelar Pemuda UMNO sebagai celaka, ini tidak sesuai dengan negara kita, orang Melayu ada adat dan adab.

"Siapa hendak duduk negara ini kena faham semua perkara ini. Sebagai contoh, hendak masuk rumah orang pakai kasut tidak salah, cuma kalau masuk ke dalam rumah orang Melayu pakai kasut, mungkin kita kena tumbuk," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pejabat RISDA Jajahan Kelantan Utara di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Abd. Jabar Che Nai dan Ketua Pengarah Risda, Datuk Mohammad Izat Hassan.

Utusan Malaysia semalam menyiarkan kenyataan Karpal yang menyifatkan Naib Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin sebagai budak kecil dan juvenil.

Kenyataan tersebut adalah maklum balas daripada desakan Khairy supaya Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu mengemukakan bukti dalam tempoh 24 jam berhubung tuduhannya yang mendakwa Pemuda UMNO bertanggungjawab mengirim dua butir peluru kepadanya.

Muhammad yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata, Karpal sewajarnya menunjukkan contoh yang terbaik kepada orang muda.

"Saya minta Karpal tunjuk contoh terbaik kepada orang muda, kalau tidak pandai jaga mulut itulah akibatnya, orang muda cepat panas.

"Itulah jadinya jika kita tidak pandai layan anak-anak, ibarat kita baling bola ke dinding ia akan melantun kena kita balik dengan kelajuan yang sama," katanya.

Tambahnya, peguam veteran itu sebenarnya seorang penakut dan hanya berani mengeluarkan kenyataan serta berselindung di sebalik kekebalan Parlimen.

Ditanya adakah UMNO Selangor akan mengambil tindakan terhadap anggota Pemuda negeri itu yang menimbulkan kekecohan di Parlimen kelmarin, beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor berkata:

"Kita perlu melihat kejadian ini berpunca daripada siapa, Karpal yang memulakannya dahulu dengan mulutnya yang celupar sehingga menimbulkan kemarahan mereka."
.