SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

24 May 2009

Manik Urai - kenyataan 2 pemimpin

Berikut adalah kenyataan 2 orang pemimpin politik utama di Kelantan pada hari 23 Mei 2009 (Sabtu) - iaitu sehari selepas kematian Allahyarham Pok Su Weil.. bandingkan siapa lebih berbudi pekerti dan siapa lebih pentingkan kerusi dan kuasa politik semata-mata...
.
Apa perasaan keluarga Allahyarham Poksu Weil, apabila tidak sampai sehari meninggal partinya terus bercakap soal nak bertanding pilihanraya. Air mata sanak saudara pun tak kering lagi, partinya dah heboh bersiap nak letak calon lain bertanding..


Hormatlah sikit perasaan keluarga Allahyarham..simpatilah...dipetik daripada berita harian

Masih terlalu awal tentukan calon Manek Urai : Dato' Mustapa Mohamad

Umno Kelantan berpendapat masih terlalu awal untuk menentukan calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai yang kosong berikutan kematian wakil rakyatnya, Jumaat lalu.
/
Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed, berkata mesyuarat biro politik Umno negeri di sini, malam tadi hanya membincangkan situasi politik semasa di Manek Urai.
/
"Kita hanya mendengar taklimat mengenai keadaan di Manek Urai dari Ketua Umno Bahagian Kuala Krai, Datuk Ramzi Abdul Rahman dan langsung tidak membincangkan soal calon di DUN itu," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat biro itu di Bangunan Umno Negeri di sini.
/
Mustapa berkata, Umno Kelantan akan membuat keputusan mengenai calon pilihan raya kecil itu selepas pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai DUN itu, Khamis ini.

"Sebaik mendapat isyarat daripada ibu pejabat barulah Umno Kelantan akan bertindak segera. Jika bertanding, kita akan berjuang habis-habisan di Manek Urai kerana kita yakin peluang BN di sana adalah baik.............................................................

dipetik daripada mstar


DUN Manek Urai: BN wajar tanding, kata Nik Aziz


KUALA LUMPUR: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata, parti itu tidak pernah ketandusan calon untuk diletakkan dalam mana-mana pilihan raya.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, PAS mempunyai ramai calon yang berkelayakan untuk mewakili parti itu dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai.

“Calon sudah ada, ramai, tua muda semuanya ada dan layak, PAS tidak pernah ketandusan calon terbaik.

"Insya-Allah, kita akan letakkan calon tempatan,” katanya selepas merasmikan Sambutan Jubli Perak Kepimpinan Ulama di markas PAS Taman Melewar, Gombak dekat sini, hari ini.
.

1000 hadir Perasmian Kelompok Mesyuarat Cawangan UMNO Bahagian Pasir Mas

Baru sebentar tadi berakhir Majlis Perasmian Kelompok Mesyuarat Cawangan UMNO Bahagian Pasir Mas yang disempurnakan oleh Dato' Mustapha Mohamad, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan di Dewan Suria, Sekolah Menengah Sultan Ibrahim 1 Pasir Mas.

Walaupun ketibaan Dato' Pa pada jam 6.00 petang agak terlewat dari jadual asal jam 5.00 petang tetapi kesungguhan ahli-ahli UMNO Cawangan seluruh Parlimen Pasir Mas yang tetap setia menanti kehadiran beliau menjadikan dewan penuh sesak dengan hadirin.

Majlis dimulakan lebih awal dengan ucapan daripada wakil sayap Wanita, Pemuda dan Puteri disusuli oleh pidato Ketuanan Melayu oleh Che Johan Che Pa, Timbalan Ketua UMNO Pasir Mas. Che Johan dalam ucapannya menyeru orang Melayu mengenepikan perbezaan fahaman politik kepartian demi memelihara nasib orang Melayu terus terbela dan memastikan orang Melayu terus menjadi tuan di bumi bertuah ini.

1000 hadirin berdiri meraikan ketibaan Dato' Pa dan disusuli dengan tepukan gemuruh menggamatkan dewan. Majlis ini turut dihadiri oleh Sdr Ikmal Hisham Ketua UMNO Bahagian Tanah Merah, Sdr Anuar Sapian Ketua Pemuda UMNO Kelantan, YB Dato' Abd Aziz Derashid ADUN Kuala Balah yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Jeli dan Dr Azmi Setapa Setiausaha Politik kepada Dato' Pa.

Majlis diteruskan dengan ucapan Dato' Hj Hanafi Mamat, Ketua UMNO Bahagian Pasir Mas yang baru malam tadi diumumkan sebagai Bendahari UMNO Kelantan. Antara lain Dato' Hanafi melahirkan rasa bangga dan terima kasih atas kehadiran Dato' Pa untuk bersama dengan pejuang-pejuang UMNO Pasir Mas. Beliau melahirkan keyakinan berdasarkan track record yang dimiliki, Dato' Pa akan berupaya membawa perubahan kepada UMNO Kelantan.

Dato' Hanafi melahirkan keyakinan dengan keupayaan yang dimiliki oleh Dato' Pa, UMNO Kelantan akan kembali merebut kepercayaan rakyat Kelantan.

Dato' Mustapa dalam ucapannya anatara lain menyentuh mengenai kenangan di SMK Sultan Ibrahim 1 ini yang menjadi tempat beliau menuntut ilmu selama 2 tahun pada 1967 dan 1968. Beliau melahirkan rasa terhutang budi kepada guru-guru yang telah menjadikan beliau seorang insan seperti sekarang.

Menyentuh mengenai UMNO Kelantan yang baru sebulan diketuai beliau, Dato' Pa menegaskan untuk menerajui UMNO Kelantan bukan menjadi keutamaannya tetapi apabila diberikan kepercayaan ini, beliau akan laksanakan sebaik mungkin.

Beliau melihat pilihanraya kecil DUN Manik Urai akan menjadi medan ujian pertama kepada barisan baru kepimpinan UMNO Kelantan. Beliau mahu setiap ahli UMNO di semua peringkat akan mengembelingkan usaha dan mengerah keringat untuk menawan kembali kerusi berkenaan.

Dato' Pa menolak usaha melabelkan Manik Urai sebagai kubu kuat Pas kerana UMNO pernah memenanginya pada tahun 2004 walaupun dengan majoriti yang kecil. Oleh itu beliau menyeru untuk sama-sama menjadikan hasrat memenangi kerusi DUN Manik Urai ini sebagai satu titik mula ke arah kebangkitan semula UMNO.

Majlis yang dipengerusikan oleh Tn Hj Zainuddin Mohd Noor, Timbalan Ketua Penerangan ini berjalan dengan meriah dan berakhir pada kira-kira jam 6.40 ptg.

Sekalung ucapan tahniah diucapkan kepada Dato' Hj Hanafi Mamat atas kejayaan UMNO Bahagian Pasir Mas mengadakan program ini.
.

Hanafi Mamat Bendahari UMNO Kelantan

.
Tahniah kepada Dato' Hanafi Mamat yang juga Ketua UMNO Bahagian Pasir Mas dan Dali Hussin (Ketua UMNO Bahagian Pengkalan Chepa) yang menjadi dua muka baru dilantik memegang jawatan penting dalam Badan Perhubungan Umno Kelantan.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa Mohamed berkata Hanafi dilantik sebagai Bendahari Umno manakala Dali, dilantik sebagai Ketua Penerangan Umno negeri.

“Hanafi menggantikan Datuk Noorzahidi Omar yang kini dilantik sebagai Setiausaha Umno Kelantan manakala Dali menggantikan Datuk Md Alwi Che Ahmad yang kini Setiausaha Barisan Nasional negeri,” katanya kepada pemberita di sini malam tadi.
.