SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

26 May 2009

Mogok Lapar @ "Puasa Sunat" Edisi Pas.. pandangan tokoh

Hari ini adalah hari Nizar and the gang memulakan mogok lapar atau dalam istilah Pas Liberal dikenali sebagai "Puasa Sunat" selama 3 hari sehingga Khamis.

Beliau memulakan "puasa sunat" tersebut dengan ditemani oleh teman karibnya, V. Sivakumar yang turut sama melaksanakan "ibadah" tersebut dengan niat untuk mendesak DYMM Sultan perak membubarkan DUN.

Mungkin niat "puasa sunat" berkenaan seperti berikut;

"Sahaja kami berpuasa sunat 3 hari di bulan Jamadil Akhir sebagai melaksanakan kewajipan mogok lapar, kerana menuntut pembubaran DUN Perak Darul Ridzuan".

Tidaklah dapat dipastikan "puasa sunat" yang bermula jam 11 pagi itu, waktu bersahurnya jam berapa dan waktu berbukanya jam berapa pada Khamis nanti. Juga tidak diketahui berapa banyak ganjaran "pahala" yang akan diperolehi Nizar dan kawan-kawannya.

Mari kita sorot pandangan beberapa orang tokoh tanahair dan antarabangsa.

Mufti Perlis, Datuk Dr. Juanda Jaya menegaskan, umat Islam diharamkan sama sekali melakukan mogok lapar kerana perbuatan itu menyerupai amalan dalam agama Buddha dan Hindu.

Kata beliau, jika seseorang penganut Islam itu meninggal dunia ketika sedang melakukan mogok lapar, dia dikhuatiri mati dalam keadaan tidak beriman.

"Justeru saya ingatkan para penganut Islam, jangan membudayakan mogok lapar kerana ia jelas berbeza dengan amalan puasa yakni ibadat yang dituntut," tegasnya.

Kata Juanda, selain amalan mogok lapar beliau juga khuatir dengan aktiviti berhimpun sambil menyalakan dan mengarak lilin yang berleluasa di negara ini.

"Jika ia dilakukan oleh orang Kristian tidak mengapa kerana memang ada amalan sebegitu dalam agama mereka.

"Tetapi suka diingatkan, orang Islam dilarang meniru amalan agama lain yang memudaratkan diri, menimbulkan fitnah kepada pihak lain dan melanggar undang-undang," katanya.

Mufti Johor, Datuk Mohd. Tahrir Samsudin pula menegaskan, umat Islam diharamkan menyertai mogok lapar itu dan pihak berkuasa pula perlu menghalangnya daripada berlangsung kerana ia boleh menimbulkan fitnah besar kepada negara.

Katanya, jika sesuatu mogok lapar berjaya dilangsungkan, ia mungkin menjadi permulaan kepada fitnah-fitnah lain pada masa akan datang.

"Orang Islam sama sekali diharamkan terlibat dalam mogok ini walaupun bertujuan memberi sokongan. Ini kerana umat Islam wajib menjaga nyawa sendiri.

"Jika tidak berpuas hati dengan sesuatu perkara, ia harus diselesaikan melalui rundingan atau perundangan," katanya.

Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria pula berkata : ''Dia punya pasal lah, tidak ada kena mengena dengan hukum Islam tetapi kalau keputusan mahkamah begitu, haramlah hukumnya,".

Sementara itu Ahli Parlimen Pasir Mas, Dato' Ibrahim Ali berkata, tiga hari singkat sangat. Sebaliknya mencadangkan agar buat sampai mati. Baru nampak hebat katanya.

“Kita mengalu-alukan tindakan mereka. Tetapi jika mereka mahu buat mogok lapar, pastikan mereka buat sampai mati. Nanti kita akan tabur bunga kepada mereka sebagai pahlawan demokrasi,” jelasnya.

Siap nak taburkan bunga yang tak tahan nak dengar tu. Agak-agak bunga apa yang sesuai untuk "pahlawan demokrasi" tersebut?

Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Noh Gadut berkata, mogok lapar bercanggah dengan al- Quran, sunnah, ijmak ulama, qias dan sumber perundangan Islam yang lain.

Jelasnya, sebarang perkara yang boleh membawa kemudaratan kepada nyawa, akal, minda, harta dan keluarga adalah haram di sisi Islam.

"Andai kata seseorang yang mogok lapar itu meninggal dunia, maka ia seolah-olah membunuh diri sendiri," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Datuk Husam Musa pula berkata, tindakan berkenaan boleh dibuat dengan syarat individu yang terlibat tidak melakukannya sehingga mati.

Beliau tidak bersetuju dengan pandangan yang menyatakan perbuatan itu menyamai agama lain termasuk Hindu kerana mogok lapar tiada dalam agama terbabit sebaliknya yang ada hanyalah amalan berpuasa.

''Mogok lapar adalah satu trend untuk menyatakan protes, yang diterima oleh semua budaya di seluruh dunia dan seperti amalan berpuasa ia tidak boleh dilakukan secara terus menerus sampai mati.

Sementara itu Syeikh Athiyyah Saqr Mantan Ketua Lajnah Fatwa Al-Azhar, berkata tiada di dalam agama apa yang dinamakan mogok dari makan atau minum bagi mendapatkan sesuatu tuntutan. Ia merupakan wasilah yang negative yang wajib dihindari oleh seseorang, sedangkan di sana ada wasilah-wasilah yang lain yang dibenarkan syara' yang begitu banyak.

Sesiapa yang mengambil langkah ini sesungguhnya dia telah memudharatkan dirinya dengan dengan lapar dan dahaga dalam perkara yang bukannya ketaatan. Sedangkan hadis ada menyatakan

"Tiada boleh memudharatkan (untuk dirinya) dan juga tiada boleh memudharatkan orang lain".

Dalam masa yang sama dia mendedahkan dirinya kepada kebinasaan, sedangkan Allah SWT berfrman yang bermaksud : "Dan janganlah kamu campakkan dirimu ke dalam kebinasaan" (Al-Baqarah 195).

Sesiapa yang mati disebabkan mogok tersebut ia dikira membunuh diri. Bunuh diri adalah dosa besar dan sesipa yang menghalalkannya ia menjadi kafir, tidak boleh dimandikan (jenazahnya), tidak disembahyangkan dan tidak boleh ditanam di perkuburan orang Islam"
.

Haron Din syor PAS ubah sistem pemilihan elak ditembusi "musuh"

PAS yang melihat kedudukannya semkin bertapak dalam arena politik negara ini disaran agar mengubah sistem pemilihan bagi mengelak situasi "memenangkan musuh Islam."

Antara cadangan yang diutarakan ialah menerapkan kaedah pemilihan kepimpinan PAS berdasarkan pelantikan kepimpinan sebagaimana kitab feqah.

Ia antara syor dikemukakan oleh Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr. Haron Din dalam satu kertas kerja dibentangkan pada seminar sempena sambutan 25 tahun kepimpinan ulama PAS dekat sini Sabtu lalu.

Kertas kerja itu bertajuk Memperkukuh Kepimpinan Ulama". Seminar itu diadakan secara tertutup.

Dalam kertas kerja itu yang diperoleh kemudian, beliau menekankan "pemimpin tertinggi mestilah daripada kalangan ulama."

"Dalam konteks ini perlu difikirkan manakah portfolio penting yang mesti dipegang oleh ulama," katanya.

Sehubungan itu jelas beliau, pengesahan atau kelulusan jawatan pemimpin juga harus dilakukan oleh ulama.

"Ini jelas melalui perbincangan syarat Ahlul Halli Wal Aqdi dan syarat Ahlul-Ikhtiar," katanya lagi.

PAS mengadakan pemilihan hujung minggu depan dan baru-baru ini wujud polemik peranan dan kedudukan pemimpin kalangan ulama dalam PAS.

Dalam konteks PAS, jelas beliau, perlu dibuat pembaharuan berhubung aspek calon-calon pemilihan PAS dan pengesahan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS yang dilantik dalam muktamar.

"Calon-calon pemilihan ini perlu disemak kelayakannya oleh Majlis Syura sebagaimana semakan calon pilihan raya.

"Calon-calon yang dilantik dalam muktamar hanya sah secara rasmi selepas mendapat kelulusan rasmi daripada Majlis Syura," jelas beliau.

Beliau menambah, perlu diletakkan syarat mereka yang bertanding dalam pemilihan PAS berpandukan pada portfolio ditandingi.

"Kelayakan ini bukan direka oleh ulama atau Majlis Syura tetapi ia mestilah diadaptasikan daripada syarat kelayakan digariskan dalam kitab feqah supaya syarat kelayakan ini tidak dituduh bias kepada mana-mana pihak," katanya lagi.

Mengenai asas kepada pandangan itu, beliau berkata, sesiapa sahaja di kalangan ahli PAS layak bertanding di peringkat tertinggi sebagaimana digariskan oleh Perlembagaan.

"Ini menjadikan musuh dalam yang dirancang oleh musuh luaran berpeluang menduduki tampuk kepimpinan tertinggi parti.

"Keahlian PAS boleh menerima sesiapa sahaja yang Islam dan mereka adalah penentu kepada kepimpinan PAS itu sendiri.

"Ini akan membuka peluang besar kepada Umno atau musuh luar negara untuk meramaikan ahli PAS bagi tujuan mempengaruhi pemilihan PAS atau memenangkan musuh Islam yang sedang berada di dalam.

"Sehingga kini kita tidak mempunyai mekanisme khusus bagi dijadikan perisai menghadapi musuh kerana strategi ini dilakukan oleh Amerika Syarikat dalam organisasi Islam di peringkat dunia," katanya lagi.
.

Tengku Muhammad Faris dilantik Pemangku Raja

Tengku Mahkota, Tengku Muhammad Faris Petra dilantik sebagai Pemangku Raja mulai semalam sehingga Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra sembuh daripada gering.

Pelantikan itu bagi membolehkan Tengku Muhammad Faris menjalankan tugas Sultan Kelantan mengikut perenggan (b) Fasal (1) dan (3) Perkara 22A Undang-undang Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Yang Kedua).

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Aiseri Alias mengumumkan perkara tersebut pada sidang akhbar ringkas di pejabatnya di sini hari ini.

Menurut beliau, pelantikan putera sulung baginda itu berkuat kuasa serta-merta semalam sehingga Tuanku Ismail sembuh.

Ia diputuskan oleh Majlis Perajaan Negeri yang bermesyuarat petang semalam di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan, Kota Darulnaim.

‘‘Majlis Perajaan bersetuju melantik Tengku Muhammad Faris sebagai Pemangku Raja semasa Tuanku Ismail, Sultan dan Yang Dipertuan bagi Kelantan gering sehingga tidak boleh menjalankan tugas,” katanya.

Biarpun stabil, Sultan Kelantan masih belum pulih sepenuhnya dan dihantar ke Hospital Mt. Elizabeth, Singapura untuk menerima rawatan lanjut bermula semalam.
.

Husam pilih No to UMNO, Yes yo Anwar! (yes to DAP also)..

oleh agendadaily

Pengumuman Datuk Husam Musa untuk merebut jawatan Timbalan Presiden dengan mencabar penyandangnya, Nasharuddin Mat Isa seolah-olah melengkapkan cerita ‘No to UMNO – Yes to Anwar’.

Ianya juga boleh disebut Pro UMNO tak boleh tetapi Pro Anwar boleh.

Jika sebelum ini Naib Presiden PAS itu kononnya lebih suka ‘puasa’ bercakap mengenai pertandingan itu tetapi dalam sidang media mengumumkan perkara itu pada Isnin, Husam akhirnya mendedahkan juga tujuannya menentang Nasharuddin pada muktamar parti itu minggu depan.

Walaupun cuba berbahasa basi, Husam memberi alasan "keperluan" semasa dan kononnya amanah akar umbi dan pemimpin parti yang lain apabila memutuskan untuk merebut jawatan tersebut.

Namun, benarkah Husam diberikan amanah peringkat akar umbi sedangkan ada ahli-ahli PAS kini sudah semakin muak dengan kumpulan Pro Anwar atau Erdogan yang cuba mengikis pengaruh pemimpin ulama dalam parti itu?

Selain ahli ada juga pemimpin PAS mempersoalkan tindakan Husam yang melihat Nasharuddin terlalu liberal kepada UMNO sedangkan beliau sendiri condong kepada Anwar.

Husam dianggap sudah dirasuk sindrom pembangkang ‘orang lain buat tak boleh, kita buat boleh’ dan cuba menghukum Nasharuddin yang dianggapkan terbabit dalam usaha membetuk kerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO.

Jika benar usaha Nasharuddin itu, apakah berdosa atau salah andainya beliau berusaha demi perpaduan orang Melayu dan Islam dalam kedua-dua parti daripada membiarkan PAS terus dinikahi secara haram oleh DAP dan PKR?

Tidak pelik jika Husam memberi pendapat bahawa tindakan Nasharuddin adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

Sebaliknya kata beliau, PAS perlu berada di tengah, bukan bersikap terbuka kepada UMNO atau menyelamatkan UMNO.

Bagaimanapun, sumber PAS mendedahkan, ramai pemimpin dan ahli parti itu mulai bimbang tiada siapa dapat menyelamatkan PAS jika kumpulan Erdogan menguasai parti itu selesai muktamar nanti.

Mereka kini berusaha memastikan kumpulan ulama terus kekal menerai PAS malah mahu memastikan Nasharuddin kekal bekerjasama dengan Presiden, Datuk Seri Hadi Awang.

Penarikan diri Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din juga dilihat sebagai usaha supaya Nasharudin kekal.

Ini untuk mengelak undi perwakilan pecah dan akhirnya memihak kepada Husam.

Walaupun Naib Presiden Mohamad Sabu memutuskan turut bersaing merebut jawatan Timbalan Presiden, pertarungan sebenar adalah antara Husam dan Nasharudin.

Dalam pengumumannya di ibu pejabat parti itu Isnin, Husam berkata gandingannya dengan Hadi boleh menolong memajukan lagi parti.

Peliknya beliau belum merujuk keputusannya itu dengan Hadi sebaliknya Husam yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan, memilih memaklumkannya terlebih dahulu kepada Mursyidul Am, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Pertarungan Husam – Nasharuddin kini pasti diikuti dengan penuh debaran oleh ahli-ahli parti terutama mereka yang sudah sebati dengan perjuangan asal PAS.

Persoalannya kini apakah jawapan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang hebat percaturan politiknya apabila ditanya mengenai pertembungan kedua-dua tokoh PAS ini?

Jawapan yang sudah ada dan diberikan Husam sebelum ini ialah apabila beliau mengakui kawan rapat kepada Anwar walaupun tidak mengakui dirinya antara pemimpin kumpulan Erdogan.Kesimpulannya jika Anwar kata No pada UMNO maka Husam juga akan kata No pada UMNO.
.