SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

08 March 2009

Pakej Kedua Perlu Sekurang-kurangnya Rm30 Bilion - Ku Li

Kerajaan disaran supaya memperuntukkan sekurang-kurangnya RM30 billion untuk bajet mini yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada 10 Mac ini bagi merangsang ekonomi negara yang terjejas berikutan kemelesetan ekonomi dunia.


Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah berkata jumlah berkenaan akan mampu menangani masalah berkenaan yang mungkin mengambil masa dan membebani rakyat. Sambil menyifatkan bajet mini itu antara usaha yang terbaik dilakukan kerajaan, beliau berkata, jika peruntukan yang disediakan itu terlalu kecil dan amat sukar untuk menangani suasana tersebut dalam masa singkat.

Tengku Razaleigh, yang juga Ketua Umno bahagian Gua Musang, berkata cadangan yang disyorkan itu setelah mendapat pandangan pelbagai pihak termasuk pakar-pakar ekonomi. Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Renok Baru, di sini, hari ini.

Tengku Razaleigh berkata setiap peruntukan yang hendak dibelanjakan itu perlu mengambil kira banyak faktor termasuk bebanan rakyat bagi menghadapi tekanan hidup berikutan kemelesetan ekonomi global.

"Kita menganggap kemelesetan ekonomi yang kita hadapi sekarang ini ke arah lebih serius sekiranya kerajaan tidak mengambil langkah segera untuk menanganinya walaupun sesetengah rakyat belum merasai kesan itu.

"Kita tidak dapat menentukan tempoh bila keadaan itu berlarutan dan kita sama-samanya merasainya nanti dengan penuh kesabaran dan bijaksana dalam menguruskan perbelanjaan rumahtangga," katanya.

Beliau turut mengingatkan rakyat supaya tidak mengambil remeh mengenai perkara itu kerana kesan amat buruk jika mereka menganggap masalah tersebut sebagai amalan biasa dalam hidupnya.

- BERNAMA
.

Rais upaya redakan gelisah Rakyat

Kekecohan politik di Perak yang berlarutan sehingga kini menjadikan rakyat tertanya-tanya siapakah sebenarnya yang boleh memberi penjelasan mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak berkaitan dengan beberapa isu seperti kuasa Sultan Perak dalam perlantikan Menteri Besar, Pembubaran Dewan Undangan Negeri, memanggil persidangan DUN dan beberapa perkara lagi.

Perkara yang semakin buntu ini berjaya sedikit sebanyak dileraikan oleh Menteri Luar, Dr Rais Yatim semasa menyampaikan penerangan berhubung isu-isu semasa di Angkasapuri baru-baru ini.

Paling menarik yang mempunyai kaitan dengan politik semasa Negeri Perak ialah penghuraian tentang kuasa Raja-Raja Melayu dan Yang Di-Pertuan Agong. Menurut beliau Ada tiga kuasa unit yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa dan kuasa itu adalah hak mutlak Duli-Duli Raja dan Yang Di-Pertuan Agong.

Tiga kuasa itu katanya,
i) berhubung perlantikan Menteri Besar bagi Sultan dan perlantikan Perdana Menteri bagi Yang di-Pertuan Agong,
ii) soal membubarkan Dewan Undangan Negeri bagi Raja-Raja manakala pembubaran Dewan Rakyat bagi Yang di-Pertuan Agong dan
iii) berhubung mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu dan juga bersangkutan soal-soal adat istiadat dan agama Islam.

Menurutnya mana-mana pihak tidak boleh mempersoal ke atas ketiga aspek itu kerana ianya adalah hak mutlak Raja-Raja dan Yang di-Pertuan Agong. Menurutnya hanya 3 Sultan iaitu, Raja Perlis, Sultan Perak dan Sultan Terengganu yang mempunyai kuasa mutlak dalam perlantikan Menteri Besar.

Penjelasan beliau itu berdasarkan rujukan perlembagaan negara dan Undang-Undang Tubuh Kerajaan negeri Perak. Bagi rakyat umum penjelasan seumpama ini berdasarkan fakta undang-undang sudah cukup melegakan apatah lagi mereka yang menderhaka termasuk ingin menyaman Sultan Perak boleh diambil tindakan di bawah akta hasutan atau mana-mana akta yang bersesuaian.

Sepanjang tempoh kecelaruan politik di Perak bermula daripada peralihan kuasa dari PR ke BN sehinggalah ke Mesyuarat Dewan Undangan Negeri 'Pasir Dua Butir' di bawah 'Pohon Demokrasi', rakyat tidak dapat penerangan yang jelas tentang apa yang sebenarnya berlaku di Perak.

Siapa sebenarnya perlu mengambil tugas ini.. Selain daripada Rais Yatim.. ?
.

Kalimah Allah bagi kegunaan penganut Agama lain

Yang menyokong kalimah Allah digunakan oleh pihak gereja!
Dewan Ulama Pas - Sokong
Anwar Ibrahim - Sokong
Nik Aziz - Sokong
Khalid Samad( Shah Alam )- sokong
Dr.Zulkifli(Kuala Selangor)- sokong

Yang Tak Sokong :
Mufti Perak - Tak sokong
KDN - Tak sokong
Datuk Taib Azamudden Mat Taib(PAS)- Tak sokong
Seluruh umat Islam di Malaysia kecuali Pas & PKR - Tak sokong.

Khir: Ada Usaha Jadikan Negara Sebuah Republik

Bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo berkata ada usaha pihak tertentu yang mahu menjadikan negara ini sebuah republik.
.
Tindakan segera perlu diambil terhadap pihak yang sanggup merosakkan sistem raja berpelembagaan yang dinaungi sekian lama, katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis pertemuan dengan perwakilan Pemuda Umno Melaka di Wisma Umno di sini hari ini.

Seorang lagi calon jawatan Ketua Pemuda Umno, Datuk Mukhriz Mahathir, turut menghadiri majlis itu. Dr Mohamad Khir berkata demikian ketika diminta mengulas laporan akhbar hari ini bahawa Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah melahirkan rasa kesal berikutan sikap pihak tertentu semakin lantang mempersoalkan kedudukan orang Melayu dan Raja-Raja Melayu.

Beliau berkata "serangan" pihak tertentu kepada institusi Raja adalah berdasarkan rentetan pihak yang sama yang memperjuangkan kesamarataan dan melaungkan isu ketuanan rakyat.

"Ini patut kita kesan dari awal dan kita tidak mahu kerana perbezaan politik yang akhirnya kita akan kehilangan segalanya-galanya berkenaan institusi Raja," katanya.

Sementara itu, Mukhriz turut bersetuju bahawa tindakan undang-undang perlu dikenakan terhadap pihak yang menghina dan mempertikai keputusan Raja-Raja.

"Ini satu perkara yang amat mengecewakan apabila ramai duli tuanku yang bertitah menyampaikan rasa kecewa terhadap orang Melayu yang mempersoalkan kedudukan Raja-Raja dan bangsanya sendiri," katanya.

Beliau berkata tindakan undang-undang termasuk mengikut Akta Hasutan wajar dilaksanakan untuk mengelakkan suasana huru-hara.

- BERNAMA
.

Nama Calon BN Bukit Gantang diserah pada Najib

Nama calon Barisan Nasional (BN) yang akan bertanding dalam pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang sudah diserah kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menteri Besar Perak, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir berkata, beberapa nama yang disenarai pendek itu adalah calon popular yang mampu membela nasib semua kaum.

"Saya telah berbincang dengan Datuk Seri Najib selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak mengenai perkara ini. Nama itu akan diumumkan tidak berapa lama lagi,'' katanya.
.

Bahasa Inggeris: PM mahu keputusan dibuat segera elak masalah besar

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berharap agar keputusan berhubung isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) dibuat segera bagi mengelakkan tercetusnya isu yang lebih besar.

Abdullah mengeluarkan kenyataan di ibu negara beberapa jam selepas Gerakan Mansuhkan PPSMI mengadakan Perhimpunan 100,000 Rakyat membantah dasar tersebut.

GMP menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong sebentar tadi manakala beratus-ratus penyokongnya merempuh sekatan polis berhampiran Masjid Negara sebelum berarak ke Istana Negara tetapi berjaya disuraikan dengan tembakan gas pemedih mata.

Dipetik Bernama, Perdana Menteri berkata, kerajaan mengakui adanya desakan yang kuat daripada rakyat khusunya orang Melayu yang sedang memberi perhatian terhadap perkara terbabit.

"Saya harap keputusan ini akan dibuat segera. Kalau tidak nanti tekanantekanan dan tindakantindakan NGO (Badan Bukan Kerajaan) akan berterusan dan akan menjadi isu yang lebih besar," katanya kepada pemberita selepas melancarkan novel "Dragon Fire Hammer" di sini hari ini.

Abdullah berkata, Kementerian Pelajaran telah mengadakan beberapa perjumpaan dengan NGO bagi membincangkan perkara berkaitan PPSMI.

Bagaimanapun, katanya, Kementerian Pelajaran buat masa ini belum bersedia untuk mengumumkan bentuk keputusan yang telah diambil itu.

"Dengan adanya keputusan-keputusan peperiksaan yang boleh memberi asas kepada kementerian untuk membuat keputusan, maka saya percaya keputusan itu perlu menjadi keputusan yang baik bagi mengukuhkan kepentingan rakyat dan masa depan kita," katanya.

Pelaksanaan PPSMI sejak tahun 2003, telah mencetuskan kontroversi dan perdebatan, dan kebelakangan ini ia berkisar mengenai rasional sama ada dasar itu patut diteruskan atau sebaliknya.

Isu tersebut bertambah hangat apabila ahli akademik serta sasterawan menyertai ahli politik dalam menyuarakan bantahan mengenai penerusan dasar itu.
.