SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

29 January 2009

Muhyiddin serah pada pucuk pimpinan

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, yang akan bertanding Timbalan Presiden, berkata beliau menghormati pandangan Umno Besut yang mengambil kira senario politik dan keadaan Umno ketika ini.

Beliau berkata, walaupun Umno mengamalkan demokrasi, ini tidak bermakna musyawarah untuk mencari kebaikan tidak boleh diamalkan. Yang penting diutamakan ialah kepemimpinan yang kuat, perpaduan parti serta imej Umno pada mata rakyat.

“Apa pun, saya menyerahkan kepada pucuk pimpinan serta perwakilan Umno untuk memikir dan memutuskan pilihan terbaik bagi menjamin keteguhan kita pada masa akan datang,” katanya semalam. Beliau diminta mengulas cadangan Umno Besut mengenai jawatan Timbalan Presiden dan Naib Presiden tidak dipertandingkan, sebaliknya pemilihan dibuat secara rundingan bagi mengatasi kemelut politik wang yang membelenggu Umno.

Calon Naib Presiden, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata cadangan itu tidak mustahil dibincangkan demi keutuhan Umno dan Barisan Nasional (BN) dan berharap mereka yang terpilih bertanding sebagai satu keluarga tanpa menjejaskan parti.

“Tidak mustahil kita bincang... yang perlu agih tugas selepas Mac, kita agihkan... yang perlu pikul dan bahagikan jawatan, kita lakukan. Ini cara Umno dan pertimbangan bukan saja untuk Umno dan BN, malah demi agama, bangsa dan tanah air,” katanya ketika dihubungi di Makkah. Seorang lagi calon Naib Presiden, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata terpulang kepada pucuk pimpinan khususnya Presiden dan Timbalan Presiden membuat keputusan dan menentukan calon perlu berkompromi atau sebaliknya.

“Saya patuh kepada keputusan kerana Umno perlu diutamakan. Jika mereka berpendapat pertandingan tidak menjejaskan usaha menguatkan parti, saya sedia menawarkan diri,” katanya.

Datuk Seri Dr Rais Yatim, pula berkata cadangan itu sangat baik dan wajar dipertimbangkan kerana dalam Umno, semangat musyawarah dan rundingan amat digalakkan.

“Tetapi pada masa, hak bertanding tidak boleh disekat dan pucuk pimpinan perlu menggerak usaha muafakat,” katanya. Ahli Majlis Tertinggi Umno yang juga calon Ketua Pemuda, Datuk Seri Mohamad Khir Toyo, berkata sudah terlewat untuk melaksanakan cadangan itu kerana calon sudah mendapat pencalonan dan akan bertanding Mac ini.

“Kalau boleh runding adalah baik, tetapi agak terlewat dan terpulang kepada Presiden parti buat keputusan,” katanya. Veteran Umno, Tan Sri Aishah Ghani pula berkata tidak wajar menyekat peluang untuk calon berkenaan bertanding. “Kalau tidak bertanding nanti, banyak pula cakap belakang,” katanya.

.

Tajol Rosli letak jawatan

Bertanggungjawab tindakan Adun Bota sertai PKR

PARIT: Datuk Seri Mohd Tajol Rosli Ghazali meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak kerana rasa bertanggungjawab terhadap tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bota, Datuk Nasaruddin Hashim, keluar daripada Umno dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).
.
Sambil menyifatkan tindakan Nasaruddin sebagai tanda undi tidak percaya terhadap kepemimpinannya, bekas Menteri Besar Perak itu berkata, kejadian itu memalukan Umno Perak terutama selepas Barisan Nasional (BN) kalah di negeri ini dalam pilihan raya umum lalu.

"Saya bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku ketika ini," katanya pada majlis perjumpaan bersama Pemimpin Umno Bahagian Parit dan ketua cawangan dalam bahagian itu di Bangunan Umno Parit di sini, lewat petang kelmarin.
.
Turut hadir, Ketua Umno Bahagian Parit, Datuk Mohd Zaim Abu Hasan, Timbalannya Yusuf Nordin, Naib ketua bahagian yang juga Ahli Parlimen Parit, Drs Mohd Nizar Zakaria, Setiausaha Perhubungan Umno Negeri, Datuk Ramly Zahari dan Setiausaha Kerja Umno Negeri Datuk Hasbullah Osman. Tajol Rosli berkata, surat peletakan jawatannya itu diserahkan kepada Timbalan Presiden Umno merangkap Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada jam 4.30 petang, Isnin lalu.

Dalam ucapannya, beliau juga meminta Nasaruddin memikirkan semula keputusannya dan menyertai semula Umno demi kepentingan bangsa Melayu di negeri ini.

"Saya meminta sahabat handai dan saudara maranya supaya memujuknya semula untuk kembali kepada Umno demi perpaduan bangsa Melayu," katanya. Menjawab soalan seorang ahli Umno mengenai tindakan yang diambil Badan Perhubungan Umno negeri terhadap Nasaruddin, Tajol Rosli mengibaratkan kes itu umpama isteri meninggalkan suami.

"Mungkin tindakan pantas si suami ialah menjatuhkan talak, namun pendekatan yang diambil oleh Badan Perhubungan Umno negeri lebih kepada memujuk supaya si isteri kembali kepada suami.

"Kita tidak mahu, tindakan menjatuhkan talak itu akan menyebabkan si suami akan kehilangan isteri dan anak-anak serta saudara maranya," katanya. Pada majlis itu juga, Timbalan Umno Bahagian Parit, Yusuf Nordin dilantik sebagai penyelaras DUN Bota untuk memastikan perjuangan Umno dapat diteruskan.