SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

17 May 2009

Politik wang: Ketua Dewan Ulama PAS dipanggil menghadap

Dewan Harian PAS akan memanggil Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Mohamed Daud Iraqi untuk memberi penjelasan mengenai dakwaan beliau wujudnya gejala politik kotor dalam usaha melobi jawatan dalam parti, esok.

Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa berkata Mohamed Daud akan dipanggil untuk memberikan penjelasan termasuk mengemukakan bukti terhadap dakwaannya itu, pada satu mesyuarat khas yang akan dipengerusikan oleh Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Sekiranya beliau ada buktibukti, kami akan panjangkan dakwaan ini untuk tindakan disiplin oleh Jawatankuasa Disiplin PAS terhadap pihak yang terlibat tanpa mengira baik diperingkat cawangan mahupun peringkat tertinggi," katanya pada satu persidangan akhbar di sini semalam.

Beberapa akhbar sebelum ini melaporkan Mohamed Daud sebagai berkata beliau difahamkan gejala politik kotor dalam usaha melobi jawatan dilihat sudah mulai wujud dalam parti itu.

Sementara itu Presiden Jawatankuasa Pemilihan PAS yang juga Pengarah Pilihanraya Datuk Mustafa Ali pula berkata PAS pusat tidak menerima sebarang aduan mengenai gejala rasuah pada peringkat pemilihan kawasan parti.

"Tidak ada orang yang mengadu mengenai salah laku duit ini. Saya tidak risau, dan saya yakin ia tidak berlaku. Isu ini tidak berbangkit kerana saya tidak terima laporan, saya yakin kepada masing-masing (calon) yang bertanding, ikhlas dengan perjuangan," katanya.

- BERNAMA
.

Nik Aziz Tidak Setuju Bincang Dengan BN Isu Perak

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak mahu sebarang perbincangan diadakan antara pakatan pembangkang dan Barisan Nasional (BN) bagi menyelesaikan kemelut politik di Perak.

Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata beliau tidak yakin kaedah perbincangan antara kedua-dua pihak yang bertentangan itu dapat menyelesaikan krisis berkenaan.

"Jalan paling baik ialah bubar Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kempen Persekitaran Bestari Negeri Kelantan di sini, Sabtu.

Beliau diminta mengulas kesediaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Presiden BN, untuk bertemu dengan pemimpin pembangkang dalam usaha menamatkan kemelut politik Perak.

Pemimpin-pemimpin pakatan pembangkang dilaporkan mahu beliau menetapkan tarikh pertemuan itu tetapi mereka berpendirian bahawa jalan terbaik bagi menyelesaikan krisis politik itu ialah dengan membubarkan DUN Perak agar pilihan raya negeri dapat diadakan.

- BERNAMA

* NAMPAKNYA WALAUPUN SELURUH MALAYSIA MAHUKAN PERBINCANGAN ISU PERAK, NIK AZIZ TETAP DENGAN STAIL LAMANYA.. TIDAK MAHU BERBINCANG KERANA IA MELIBATKAN UMNO.
.

Senarai Pencalonan Jawatan Tertinggi Pas Pusat

Presiden
Datuk Seri Abdul Hadi Awang (Menang tanpa bertanding)

Timbalan Presiden
1. Nasharuddin Mat Isa (Ahli Parlimen Bachok)
2. Datuk Seri Azizan Abdul Razak (Menteri Besar Kedah)
3. Dato' Dr Harun Din (Timbalan Mursyidul Am)
4. Datuk Husam Musa (Exco kerajaan Kelantan dan ADUN Kijang)
5. Mohamad Sabu

Naib Presiden
1. Nasharuddin Mat Isa (Ahli Parlimen Bachok)
2. Datuk Seri Azizan Abdul Razak (Menteri Besar Kedah)
3. Dato' Dr Harun Din (Timbalan Mursyidul Am)
4. Dato' Husam Musa (Exco kerajaan Kelantan dan ADUN Kijang)
5. Mohamad Sabu
6. Ahmad Awang (Pesuruhjaya PAS Perak)
7. Datuk Hasan Ali (Pesuruhjaya PAS Selangor, Exco kerajaan Selangor)
8. Idris Ahmad (Ahli jawatankuasa pusat PAS)
9. Datuk Kamaruddin Jaffar (Setiausaha Agung PAS)
10. Datuk Mahfuz Omar (Ketua Penerangan dan Ahli Parlimen Pokok Sena)
11. Nik Mohd Amar Nik Abdullah (Exco kerajaan negeri Kelantan)
12. Mujahid Yusof Rawa (Ahli Parlimen Parit Buntar)
13. Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin (Ahli Parlimen Bukit Gantang)
14. Salahuddin Ayub (Ahli Parlimen Kubang Kerian)
15. Taib Azamuddin (Ahli Parlimen Baling)
16. Datuk Ibrahim Tuan Man (Pesuruhjaya Pas Pahang)

* SENARAI MUKTAMAD AKAN DIUMUMKAN PADA 26 MEI SETELAH TEMPOH MENGEMBALIKAN SURAT PERSETUJUAN TAMAT
.

Abdul Hadi kekal Presiden Pas

Oleh HERMAN HAMID


Kehadiran Haron Din mampu memantapkan lagi kepimpinan Pas yang diterajui oleh Abdul Hadi

Datuk Seri Abdul Hadi Awang sah mengekalkan jawatan Presiden Pas tanpa bertanding manakala lima nama dicalonkan untuk merebut jawatan Timbalan Presiden.

Untuk jawatan Naib Presiden, 16 pemimpin berjaya melayakkan diri sementara bagi jawatan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, 86 nama disahkan layak bertanding.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pas, Datuk Mustafa Ali yang mengumumkan perkara tersebut turut mengakui jumlah yang layak bertanding pada pemilihan kali ini adalah paling ramai sepanjang sejarah parti itu setakat ini.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di ibu pejabat Pas di sini hari ini.

Hadir sama pada sidang akhbar tersebut ialah Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pas, Hassan Shukri.

Mengikut perlembagaan Pas, seseorang itu hanya memerlukan dua pencalonan sahaja untuk melayakkan diri bertanding jawatan parti termasuk jawatan tertinggi iaitu Presiden dan Timbalan Presiden.

Bagi jawatan Timbalan Presiden, lima nama yang dicalonkan ialah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Dr. Haron Din, Naib Presiden, Datuk Husam Musa dan Mohamad Sabu di samping penyandangnya, Nasharudin Mat Isa.

Bagaimanapun, Mustafa enggan mendedahkan jumlah pencalonan yang diterima oleh setiap calon atas alasan bagi mengelakkan spekulasi berlebihan media.

Utusan Malaysia bagaimanapun dalam laporannya semalam memetik sumber yang mengatakan Nasharudin memperoleh sebanyak kira-kira 60 peratus pencalonan manakala Husam dan Mohamad Sabu masing-masing mendapat sebanyak kira-kira 20 peratus pencalonan.

Nasharudin dan Azizan turut dicalonkan untuk bertanding jawatan Naib Presiden, bersama-sama tiga lagi penyandangnya, Husam, Mohamad Sabu dan Ahmad Awang.

Sebelas yang lain ialah Datuk Harun Taib, Datuk Dr. Hassan Mohd. Ali, Idris Ahmad, Datuk Kamaruddin Jaafar, Datuk Mahfuz Omar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah, Dr. Mujahid Yusof Rawa, Datuk Seri Nizar Jamaluddin, Salahuddin Ayub, Taib Azamuddin Md. Taib dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Sementara itu, Abdul Hadi disahkan mengekalkan jawatan yang disandang sejak tahun 2003 itu selepas menerima pencalonan daripada 136 Pas Kawasan.

Keseluruhannya Pas mempunyai 176 Kawasan namun daripada jumlah itu hanya 137 kawasan yang selesai bermesyuarat sebelum tarikh akhir penyerahan senarai pencalonan pada 8 Mei lalu.

Satu-satunya Pas Kawasan yang tidak mencalonkan Abdul Hadi ialah Bukit Bintang yang mencalonkan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Sementara itu pada sidang akhbar tersebut, Mustafa memaklumkan senarai akhir calon yang akan bertanding pada Muktamar Agung Pas pada 3 Jun ini hanya akan diumumkan pada 26 Mei ini.

Kata beliau, untuk jawatan di peringkat Dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat pula akan diumumkan Selasa ini kerana pencalonan peringkat sayap yang dibuat mengikut negeri masih belum ditutup.

''Mereka yang dicalonkan untuk jawatan parti perlu mengesahkan tawaran bertanding sebelum atau pada 25 Mei ini dan keesokannya kita akan umum senarai akhir. Kalau tak jawab surat tawaran dia akan dianggap tak minat bertanding.
.
''Sementara itu, jumlah keseluruhan perwakilan belum dimuktamadkan lagi tetapi dianggarkan kira-kira 1,100 perwakilan akan terlibat dalam pemilihan ini,'' katanya.

* KEHADIRAN DATO' DR HARON DIN SEBAGAI ANTARA CALON TIMBALAN PRESIDEN, PASTINYA AKAN MERIAHKAN LAGI PERTANDINGAN. DALAM SITUASI YANG LAIN, PENCALON HARON DIN YANG MERUPAKAN ULAMA TERKENAL MERUPAKAN SATU TAMPARAN KEPADA KEGHAIRAHAN KUMPULAN ENDORGAN MENGUASAI PARTI.
.