SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

27 May 2009

Husam tidak hadir Hujah @ TV9 berdepan Ezam..

Malam tadi jam 9.30 malam program Hujah @ TV9 sepatutnya menjadi medan mengukur kebenaran antara Husam Musa dan Ezam Mohd Noor, rupanya bertukar menjadi penanda aras kepada keberanian untuk memperjuangkan kebenaran.
.
Hasrat untuk melihat perdebatan hangat antara 2 orang tokoh ini sebagaimana dijadualkan awal tidak menjadi kenyataan kerana Husam Musa tidak muncul-muncul di studio TV9. Saya percaya beribu-ribu pemerhati politik tanahair merasa kecewa kerana hasrat menemukan dua tokoh yang rapat dengan Anwar Ibrahim ini tidak menjadi kenyataan.

Tidak dapat dipastikan mengapa Husam yang telah mengesahkan kehadiran gagal hadir berhadapan dengan Ezam. Ini disebut sendiri oleh Ezam yang nyata kurang selesa dengan 'keengganan' Husam hadir.
.
Tajuk 'Memerangi Rasuah' yang sepatutnya menjadi topik perdebatan hangat Ezam dan Husam rupanya menakutkan Husam. Fakta-fakta yang dimiliki Ezam barangkali dianggap Husam akan menjerut lehernya.
.
Menurut Ezam beliau menyediakan berpuluh kes dalam bentuk fakta persoalan berkaitan yang dibawanya untuk diajukan kepada Husam dan Husam tidak harus mengelak.
.
Apakah yang menyebabkan Husam takut untuk berdepan dengan Ezam? Apakah ianya ada sangkut paut dengan tuduhan beliau ke atas Ezam di Kuala Terengganu dulu yang kemudian disambut oleh Ezam kemudian tidak terjawab oleh Husam?
.
Atau adakah akan ada rahsia-rahsia baru Anwar yang akan terbongkar lagi apabila berlaku perdebatan ini? Jadi untuk mengelakkan ia berlaku, eloklah Husam pura-pura adal lain yang tak boleh dielakkan.

Nanti lepas ni kita akan dengar macam-macam alasan Husam, tapi yang pasti mesti Husam kata dia tidak hadir sebab lawan asalnya Dato' Zahid Hamidi tidak dapat hadir dan digantikan dengan Ezam.
.

Bekas Mufti Perlis juga tolak mogok lapar

oleh mstar.com

MOGOK lapar selama 72 jam yang bermula semalam, menurut bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, bertujuan menggesa Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan hak (mengundi) dikembalikan kepada rakyat.

Dr. Mohd Asri ketika ditanya apakah hukumnya bagi seorang muslim yang menyertai mogok lapar menjawab:

"Dalam Islam matlamat tidak menghalalkan cara (the ends do not justify the means). Apa sekalipun hasrat baik tidak boleh dihalalkan dengan cara yang tidak diterima oleh syariat. Mogok lapar adalah satu penyeksaan diri sendiri yang mempunyai ‘nilai ketidakcerdikan’ yang amat sangat.

"Memang, pada zaman Nabi ia pernah dibuat oleh ibubapa kuffar Quraish bagi membantah anak-anak mereka menganut Islam. Namun itu adalah kebodohan kaum Quraish.

"Para Nabi a.s. dan pengikut mereka telah menentang berbagai sistem dan kezaliman, tiada seorang pun di kalangan mereka yang melancarkan mogok lapar. Allah tidak pernah mensyariatkan hal itu sama sekali.

"Mungkin Gandhi pernah menjadi contoh dalam hal itu. Tetapi tidak para pejuang Islam. Jika ada pun seseorang berpuasa dengan cara yang diajar oleh Allah dan RasulNya. Bukan untuk membantah sesiapa, tetapi mendekatkan diri kepada Allah.

"Itupun dilarang ‘wisal’ dalam puasa, maksudnya berterusan tanpa buka setelah masuk waktu berbuka. Malanglah, jika umat Islam terpengaruh dengan pendekatan yang bukan Islamic, bukan memperkenalkan kematangan pemikiran Islam.

"Jika seseorang mati dalam mogok lapar, ia termasuk dalam hukum membunuh diri. Ini seperti dalam hadis al-Bukhari, dalam sebuah peperangan, ada seorang pejuang telah berjuang dengan hebat sehingga dia dipuji oleh para sahabat.

"Nabi memberitahu mereka dia ahli nereka. Mereka hairan. Namun apabila diperiksa didapati dia membunuh diri kerana tidak sabar atas kecederaan yang dialaminya. Dengan itu, bagi saya jika ‘pejuang mogok lapar’ mati dia termasuk dalam hadis ini.

"Orang politik mungkin menghalalkan apa sahaja untuk politik mereka, tetapi para pejuang prinsip hendaklah berpegang kepada prinsip tanpa mengira siapa pun,” katanya Dr. Mohd Asri yang kini berada di Lampeter, United Kingdom menerusi emel.
.