SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

22 March 2009

Samy Vellu kekal Presiden MIC tanpa bertanding

Datuk Seri S Samy Vellu hari ini berjaya mengekalkan jawatannya sebagai Presiden MIC buat penggal kesebelas tanpa cabaran.

Kemenangan beliau itu berikutan beberapa pencalonan kepada saingannya bagi jawatan itu, bekas Naib Presiden MIC, Datuk M. Muthupalaniappan telah ditolak atas beberapa sebab tertentu.

Difahamkan, kira-kira lapan pencalonan daripada 53 yang diterima oleh Muthupalaniappan ditolak sekaligus gagal memenuhi kuota 50 pencalonan yang diperlukan untuk bertanding jawatan tertinggi parti itu.

Pencalonan bagi jawatan Presiden telah ditutup pada pukul 12 tengah hari.

Sementara itu, Muthupalaniappan ketika dihubungi sebentar tadi mengesahkan yang beliau tidak layak bertanding jawatan itu.

Katanya, beliau difahamkan, kesemua pencalonan yang diterimanya telah ditolak.

"Saya difahamkan kesemua pencalonan saya telah ditolak. Saya sangat terkejut.

"Bukan dua tiga (yang ditolak)...semua ditolak," katanya.

Jawatankuasa pemandu pemilihan Presiden MIC dijangka akan mengisytiharkan kemenangan Samy Vellu sebentar lagi.

Samy Vellu, 73, menjadi Presiden MIC sejak tahun 1979 sekaligus merupakan yang paling lama menjawat jawatan itu.

Bekas Menteri Kerja Raya itu tewas dalam pilihan raya umum ke-12 Mac lalu.
.

Sekeping Gambar Penuh Makna

Datuk Seri Mohd. Ali Rustam dan Tan Sri Muhyiddin Yassin bersalaman selepas Mohd. Ali menyampaikan ceramah bertajuk Mengukuhkan Perpaduan Dan Kesetiaan Benteng Kekuatan Negara : Bersatu Teguh Bercerai Roboh pada kursus Kepimpinan Kelab UMNO Luar Negara di PWTC semalam


Cekati Tembaga said...

MELIHAT AKAN KEAKRABAN 2 SAHABAT KARIB INI PARA PERWAKILAN TERUTAMA PENYOKONG DATO' SERI MOHD ALI RUSTAM BOLEH BERKIRA-KIRA MEMBERIKAN SOKONGAN PENUH KEPADA TAN SRI MUHYIDDIN YASIN.
.
MUHYIDDIN YASIN DILIHAT PUNYAI SEGALA KEUPAYAAN DAN REKOD KERJA YANG CEMERLANG SAMA ADA DI JOHOR MENJADI MENTERI BESAR SELAMA 9 TAHUN MAHU PUN 23 TAHUN MENJADI MENTERI KABINET.
.
PERIBADI MUHYIDDIN YANG BERSIH DAN TIDAK PERNAH TERLIBAT DENGAN APA-APA SKANDAL, TIDAK PERNAH DISABITKAN ATAUPUN DIKENAKAN TUDUHAN DENGAN KESALAHAN UNDANG-UNDANG SAMA ADA DI DALAM ATAU LUAR NEGARA.
.
KELEBIHAN YANG DIMILIKI DITAMBAH DENGAN CIRI-CIRI YANG DIGARISKAN OLEH DATO' SRI NAJIB SEBAGAI PRA-SYARAT UNTUK MENJADI TIMBALAN BELIAU, MENJADIKAN MUHYIDDIN SEBAGAI 'SATU-SATUNYA' CALON YANG MENEPATI KEHENDAK DAN KEPERLUAN PARA PERWAKILAN UMNO KHASNYA DAN RAKYAT SELURUH NEGARA AMNYA.
.
TAN SRI MUHYIDDIN SENTIASA KOMITED DENGAN PERJUANGAN UMNO DAN TIDAK PERNAH MENGUTAMAKAN KEPENTINGAN DIRI ATAU KELOMPOK.
.
BELIAU JUGA SENTIASA TERBUKA MENERIMA PERUBAHAN MALAH BELIAU ADALAH ORANG YANG MENYERU KEPADA PERUBAHAN BESAR-BESARAN DALAM UMNO.
.
BELIAU JUGA TELAH MENCERMINKAN NILAI KEPIMPINAN YANG BAIK SELAMA BERKHIDMAT DI JOHOR DAN KERAJAAN PUSAT.
.
BERSANDARKAN KEPADA SEMUA INI, PARA PERWAKILAN PERLU MEMILIH TAN SRI MUHYIDDIN YASIN SEBAGAI TIMBALAN PRESIDEN UMNO.
.

Pilih Barisan Kepimpinan Berwibawa - Najib

Datuk Seri Najib Tun Razak yang bakal mengambil alih tampuk pemerintahan negara dan UMNO mahu pemimpin yang berwibawa, berkebolehan dan diterima rakyat membarisi set kepimpinannya.

Timbalan Perdana Menteri yakin ciri-ciri kepimpinan sedemikian mampu membantu beliau mengemudi perubahan dalam parti itu dan negara.

Ditanya apa akan berlaku seandainya pemilihan parti bermula 24 Mac ini tidak mencapai apa yang diinginkan, Najib berkata, beliau hanya boleh merayu kerana menyedari ia adalah kuasa perwakilan untuk membuat keputusan.

‘‘Sebab itu saya kata, mereka mesti mengundi berdasarkan hati nurani. Pilihlah pemimpin yang mempunyai ciri terbaik untuk meniti arus perubahan yang patut kita lakukan,’’ katanya dalam wawancara khas dengan Mingguan Malaysia dan Kumpulan NSTP menjelang Perhimpunan Agung UMNO di sini.

Najib seterusnya memperincikan makna set kepimpinan dalam UMNO ialah mereka yang bersedia menghadapi cabaran baru, sedia untuk berubah, sedia untuk buat perubahan dan sedia untuk melakukan kebaikan.

Timbalan Presiden UMNO itu seterusnya menggariskan tiga ciri yang perlu ada pada pemimpin yang hendak dipilih.

Ciri-ciri tersebut kata Najib ialah:

- Pertama, komited dalam perjuangan UMNO lebih daripada diri atau kelompok;
- Kedua, mesti bersikap terbuka maknanya bersedia melakukan perubahan dan;
- Ketiga, mesti pemimpin yang mencerminkan apa yang baik di sisi rakyat.

‘‘Apa yang rakyat pandang baik yang harus ada pada pemimpin itu, maka pemimpin itu yang sebaik-baiknya dipilih bagi menduduki pelbagai jawatan dalam parti,’’ katanya.

Najib menegaskan, beliau memerlukan sebuah pasukan yang berwibawa memandangkan UMNO dan kerajaan berhadapan dengan keadaan yang begitu mencabar.

‘‘Saya tidak mungkin mampu menghadapi cabaran ini tanpa disokong dan didokong oleh kepimpinan tertinggi parti yang sehaluan, mempunyai fikiran yang sama dan iltizam serta kehendak politik yang sama.

‘‘Jadi inilah yang amat penting sekali. Jika saya bersama beberapa kerat sahaja yang mencerminkan sikap sedemikian, tidak mungkin kita dapat membawa perubahan sehingga mampu memenuhi kehendak dan aspirasi rakyat,’’ katanya.

Menjawab satu soalan, Najib berkata, beliau tidak perlu menyebut senarai barisan kepimpinan yang diinginkan kerana tidak semestinya ia akan dipatuhi.

‘‘Kita cuma boleh merayu sahaja kepada mereka (perwakilan) dari segi pertimbangan dan kesedaran serta keinsafan mereka, betapa pentingnya keadaan sekarang yang kritikal untuk masa depan UMNO.

‘‘Kita sudah sampai di persimpangan jalan di mana setelah lebih 50 tahun kita berkuasa, inilah ketikanya paling kritikal. Jadi ahli UMNO mesti sedar ini dan mesti mengundi memilih pemimpin berdasarkan kepada realiti situasi sekarang,’’ katanya.
.