SOKONGAN ONLINE PRU13:
"Setujukah anda BN Menang Besar PRU-13?" Jika setuju sila klik vote "Like" di bawah.

COUNTDOWN KEMENANGAN BESAR BN

Created by DAPATKAN DI SINI

09 October 2008

Muhyiddin minta semua bahagian calon Najib

Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta semua bahagian Umno supaya memberi pencalonan 100 peratus kepada Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai presiden parti bagi menggantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang tidak akan mempertahankan jawatan itu dalam pemilihan parti Mac depan.

Katanya, beliau membuat gesaan tersebut bagi bagi memastikan peralihan kuasa yang telah ditetapkan sebelum ini, berjalan lancar.

Beliau memberitahu pemberita demikian di majlis rumah terbuka Aidilfitri Timbalan Ketua Umno Bahagian Bachok Datuk Dr Illias Husin di Kampung Kuchelong di Bachok hari ini.

Muhyiddin, yang diramal bertanding jawatan Timbalan Presiden, bagaimanapun enggan mengesahkannya walaupun didesak oleh wartawan, demikian menurut Bernama.

Katanya beliau akan membuat pengumuman esok "bagi mengambil berkat Jumaat".

.
Kena ikut tertib.

Semalam perdana menteri buat keputusan, hari ini saya dimaklumkan Datuk Seri Najib akan buat pengumuman, wajarnya saya tunggu giliran lepas itu," katanya.

Mengulas kenyataan ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah yang tetap mahu bertanding jawatan presiden Umno walaupun pelan peralihan kuasa dipercepatkan ke Mac depan dari Jun 2010, Muhyiddin berkata tiada halangan untuk Tengku Razaleigh berbuat demikian.

"Bagaimanapun kita serahkan kepada kebijaksanaan dia sebagai orang lama dan berpengalaman dalam parti. Saya fikir saya tak layak menasihati beliau, saya juga menghomati beliau, tapi saya fikir beliau akan mengambil kira semua perkara selepas keputusan Perdana Menteri semalam, yang berharap timbalannya (Najib) akan jadi pengganti.

"Tetapi ini tidak bermakna kita tak benarkan sesiapa bertanding, sesiapa saja yang berhasrat menawarkan diri, dia boleh bertanding, dia ada hak untuk bertanding, tapi akhirnya terserahlah kepada perwakilan yang akan buat keputusan," katanya.

Muhyiddin, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Peraturan dan Perlembagaan Umno, mengingatkan semua bahagian yang akan bersidang mulai esok supaya mengelak insiden yang boleh mencemar nama baik parti.

"Umno parti teras dalam negara yang perlu terus dipelihara. Peranan Umno besar, pemilihan kali ini bukan hanya memberi peluang memperbaiki kedudukan dalam parti tetapi juga untuk tingkatkan semula imej parti," katanya.
.